Emeklilerin beklentisi gerçek mi oluyor? Emekliye ek destek

Emeklilerin beklentisi gerçek mi oluyor? Emekliye ek destek
GİRİŞ

Emeklilere seyyanen zam talebi artarken, kulislerden gelen bilgilere göre yeni bir formül üzerinde çalışılıyor.

Son dönemde emekliler için yeni bir sosyal yardım paketi gündemde. Ocak 2024’te yapılan emekli maaşı zammının yetersiz bulunması üzerine, milyonlarca emekli vatandaş tarafından ek zam talepleri yükseldi.

Bu talepler doğrultusunda, AK Parti yönetimi, emeklilere yönelik yeni bir destek formülü üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

SOSYAL YARDIMLARLA GELİR TAMAMLAMA

Kulislere yansıyan bilgilere göre, emekli maaşlarına yapılacak ek zam için sosyal yardımlar bütçesinden ayrılan 498 milyar liralık ödenek kullanılacak. Bu destekle, en düşük emekli maaşı alan vatandaşların gelirleri, belirli şartları sağlamaları halinde asgari ücret seviyesi olan 17.002 liraya tamamlanacak.

Aile ve Sosyal Yardımlar Bakanlığı’nın bütçesinden sağlanacak olan bu yardım, hane geliri asgari ücretin altında olan emeklilere nakdi olarak değil, yakıt, doğal gaz, elektrik, su ve gıda yardımı şeklinde ulaştırılacak.

SEÇİM SONRASI DEĞERLENDİRME

Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, düzenlemenin seçim sonrasında değerlendirilmesi ve uygun görülmesi halinde Meclis’e sunulması bekleniyor. Emeklilerin yanı sıra dul ve yetim aylığı alan hanelerin de toplam gelirlerinin 17.002 lira seviyesine çıkarılması amaçlanıyor. Düzenleme, emekli aylığı dışında başka bir geliri olmayan ve kirada oturan emeklileri kapsayacak şekilde tasarlandı.

Türkiye’de yaklaşık 16,5 milyon emekli bulunurken, bunlardan 3 milyonu 10 bin ile 17 bin lira arasında emekli aylığı almaktadır. Yeni düzenleme ile bu gelir aralığındaki farkın azaltılması ve emeklilerin yaşam standartlarının iyileştirilmesi hedefleniyor.

Toplumsal paydaşlık gelirlerinden yararlanma imkanının genişletilmesiyle, tek geliri emekli aylığı olan ve kirada oturan vatandaşların mali durumlarının güçlendirilmesi planlanmakta. Bu yeni dönemde, emeklilerin aylık gelirlerinin yanı sıra ikinci bir gelirlerinin olup olmadığı ve kirada oturup oturmadıkları gibi şartlar göz önünde bulundurularak sosyal destek sağlanacak.

KAYNAK: UŞAK HABER