Emeklilerin gözü kabine toplantısında: Ek zam ve en düşük maaş ne kadar olacak?

Emeklilerin gözü kabine toplantısında: Ek zam ve en düşük maaş ne kadar olacak?
GİRİŞ

Emekliler, 2023 yılında aldıkları zamların yetersiz kalması nedeniyle ek zam talep ediyor. Herkes heyecanla kabine toplantısından çıkacak habere kilitlendi.

Memur emeklileri ile işçi ve BAĞ-KUR emeklileri arasında yüzde 11,68’lik bir fark oluştu. Bu farkın kapatılması için ekonomi yönetimi çalışma başlattı.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, kabine toplantısında oransal bir artış yapılacağını duyurdu. Emeklilerin en düşük maaşı da artacak. İşte detaylar…

EK ZAM İÇİN KANUN TEKLİFİ HAZIRLANIYOR

Emeklilerin ek zam beklentisi, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler tarafından doğrulandı. Güler, konu ile alakalı çalıştıklarını ve kabinede önümüzdeki hafta değerlendirilebileceğini ifade etti.

Güler, asgari ücrete devlet desteği ve kısa çalışma ödeneği gibi konuları içeren 7-8 maddelik bir kanun teklifi hazırladıklarını da söyledi ve ek zammın bu teklifin içinde yer alabileceğini belirtti.

EMEKLİLER NE KADAR ZAM ALACAK?

Memur emeklileri, toplu sözleşme sonucunda yüzde 15 zam aldı. Bunun üzerine 2023 yılı ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon farkıyla birlikte yüzde 49.25 zam oranına ulaştı. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri ise geçen yılın ikinci yarısındaki TÜFE artışı oranında yüzde 37.57 zam aldı. Bu durumda memur emeklileri ile işçi ve BAĞ-KUR emeklileri arasında yüzde 11.68’lik bir zam farkı oluştu.

Bu farkın kapatılması için yapılacak ek zammın oranı henüz belli değil. Ancak emeklilerin en düşük maaşı da yükselecek. Şu anda en düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira iken, bu rakamın 11 bin lira civarına çıkması bekleniyor.

Emeklilerin ek zam alması için yasal bir değişiklik gerekiyor. Bu değişikliğin 16 Ocak’tan sonra Meclis’e sunulması planlanıyor. Emeklilerin maaşlarını almadan önce yeni zammın yasalaşması umut ediliyor.

KAYNAK: UŞAK HABER