Emeklilik dilekçesini bu tarihten sonra veren kişiler emekli ikramiyesi alamayacak

Emeklilik dilekçesini bu tarihten sonra veren kişiler emekli ikramiyesi alamayacak
GİRİŞ

Emeklilerin bayram ikramiyeleri ile ilgili yeni gelişmeler yaşandı. Zam oranı belli oldu. Bu arada kimlerin ikramiye alamayacakları da açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli bayram ikramiyelerinin 2.000 TL’den 3.000 TL’ye çıkarılacağını açıkladı. Bu kararın ardından TBMM’ye kanun teklifi sunuldu. Zam kısa sürede yasalaşacak.

Bu zam oran beklentilerin altında kaldı. Ayrıca bazı kişiler bu ikramiyeden yararlanamayacak. İkramiyeyi alabilmek için 29 Şubat’a kadar başvurmak gerekiyor.

EMEKLİLER ZAMDAN MEMNUN DEĞİL

Emekliler, bayram ikramiyelerine yapılacak olan yüzde 50’lik zammı yetersiz buldular. Emekliler, bayram ikramiyelerinin en az 5.000 TL olmasını istiyorlardı. Ancak 3.000 TL’lik ikramiye emeklilerin hayal kırıklığına uğramasına neden oldu. Geçim sıkıntısı artan emekliler ikramiyeye bel bağlamıştı.

DUL VE YETİMLERE DAHA AZ ÖDEME

Bayram ikramiyelerinden dul ve yetim maaşı alanlar da faydalanabiliyorlar. Fakat bu ödemeler tam değil. Emekli bayram ikramiyeleri dosya bazında ödeniyor. Bu yüzden dul ve yetimlere hisse oranlarına göre ödeme yapılıyor. Yüzde 75 hissesi olanlara 2.250 TL, yüzde 50 hissesi olanlara 1.500 TL, yüzde 25 hissesi olanlara da 750 TL ödeme yapılacak.

ÖDEMELER NE ZAMAN YAPILACAK?

Emekli bayram ikramiyeleri bayramlardan önce ödeniyor. Bu yıl Ramazan Bayramı 10 – 11 - 12 Nisan, Kurban Bayramı ise 16-17-18-19 Haziran tarihlerinde kutlanacak. Bu nedenle bu tarihlerden önce ödemeler yapılacak. 9 Nisan ve 15 Haziran öncesinde ödemeler yapılacak. Ama 31 Mart’ta seçim var. Bu yüzden Ramazan Bayramı öncesi ödemeler Mart sonunda yapılacak.

YENİ EMEKLİLERE UYARI

Yeni emekliler de bayram ikramiyelerinden yararlanacaklar. Ama önemli bir detay var. Mart’ta ödeme yapılacaksa yeni emekliler 29 Şubat 2024’e kadar başvurmalı. 1 Mart 2024’te başvuranlar ikramiye alamayacak.

KAYNAK: UŞAK HABER