Emekliye ara zamda son durum: Kök maaş için 10 bin TL gündeme geldi!

Emekliye ara zamda son durum: Kök maaş için 10 bin TL gündeme geldi!
GİRİŞ

TÜİK’ten gelen eylül ayı enflasyon rakamlarının ardından emekli maaşlarına verilecek olan ara zam daha çok konuşulmaya başlandı. Ara zam için son durum da ortaya çıktı.

Emekliye ara zamda son durum: Kök maaş için 10 bin TL gündeme geldi! - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dün eylül ayı enflasyon rakamlarını açıklayarak, enflasyonun aylık bazda yarattığı tahribatı rakamsal bir şekilde ortaya koydu. Bunun ardından bir süredir zam bekleyen emeklilere verilmesi planlanan ara zamma ilişkin açıklamalar uzmanlardan peş peşe geldi. Bu kez rakam da veren uzmanlar, kök maaşa zam gelmesi gerektiğini vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz aylarda yaptığı ara zam açıklamasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1 Ekim 2023 tarihine, yani Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışına işaret etmişti. Ancak henüz ara zamla ilgili bir açıklama geldi. Ara zam beklentisi süren emekliler ile ilgili olarak SGK Uzmanı Özgür Erdursun ve Ekonomist Muhammet Bayram konuştu.

ERDURSUN: EMEKLİLERİ HUZUR EVLERİ DAHİ KABUL ETMİYOR

Bugün bir açıklama gerçekleştiren Uzman Özgür Erdursun, “TÜİK Eylül ayı enflasyonunu yüzde %4.75 olarak açıkladı. TÜİK OVP’de hedeflenen %65’i tutturacak! Memura, memur emeklilerine %47, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine %38 zam (enflasyon farkı) çıkacak, seçim öncesinde %50’ye tamamlanacak!” dedi. Ardından maaşların eridiğine dikkat çeken Erdursun, emekliler için durumu; “1 Temmuz’da emekliye yapılan %25 oranında zam! TÜİK verilerine göre 3 ayda eridi! 3 aylık enflasyon %25.10! Ekim ayında emekli aylıklarına seyyanen artış olması gerekiyor. Bu emekli aylıklarıyla emeklileri huzur evleri dahi kabul etmiyor!” diyerek özetledi.

BAYRAM: ARTIŞIN KÖK MAAŞLARA GELMESİNİ BEKLERİZ

Emekli maaşlarına beklenen ara zamla ilişkin bir açıklama da Ekonomist Muhammet Bayram’dan geldi. Emeklilerin zammı kök maaş üzerinden alması gerektiğini savunan Bayram, konuya ilişkin açıklamalarında; “Eğer emekliye bir ara zam yapılacaksa buna ilişkin artışın kök maaşlara yükseltilmesi ve bununla beraber en düşük emekli maaşının 10 bin TL seviyesine gelmesini bekleriz. Bundan sonra emekliye gelecek her artış 10 bin TL üzerinden geleceği için her bir oransal artış emeklilere daha fazla yansıyacaktır. Kök maaş ve asıl maaş tartışması son bulacaktır” ifadelerini kullandı. Emeklilere ara zam verilip verilmeyeceği henüz belli değil.

KAYNAK: UŞAK HABER