Emekliye ek zam müjdesi! Kök maaşta artış, zam ve refah payı geliyor

Emekliye ek zam müjdesi! Kök maaşta artış, zam ve refah payı geliyor
GİRİŞ

Emeklilerin zamlı maaşları belli oldu. Şimdi ise merak edilen soru Memur emeklisi ile SSK ve Bağ-Kur emeklisi arasındaki fark kapanacak mı? Hükümet bu konuda çalışma yaptı.

Aralık ayında açıklanan enflasyon rakamlarıyla birlikte memur ve memur emeklisinin maaşlarına yüzde 49,25 zam geldi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına ise yüzde 37,57 zam yapıldı. Bu durumda emekliler arasında yüzde 11,68’lik bir fark oluştu. Bu farkın kapatılması için emekliler ek zam bekliyor.

EKONOMİ yazarı Hüseyin GÖKÇE, kök maaşı 5 bin 500 lira olan ancak 7 bin 500 lira alan emeklilerin mağdur olacağını yazdı. Bu emeklilerin maaşlarına yüzde 37,5 zam gelse bile aynı maaşı almaya devam edecekler. Ancak maaşı 7 bin 501 lira olan emekli, 10 bin 312 lira alacak. Bu adaletsizliğin giderilmesi için yasal düzenleme gerekiyor. Eğer düzenleme yapılmazsa, emekliler arasındaki uçurum büyüyecek. İşte beklenen zam miktarları.

EMEKLİYE EK ZAM İÇİN 3 SEÇENEK

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı, emekliye ek zam için çalışma yaptı. Çalışmada 3 seçenek ortaya çıktı. Bu seçenekler şöyle:

  • KÖK MAAŞ+ORANSAL ZAM+ENFLASYON FARKI: Bu seçenekte kök aylıklar düşük olanlara oransal zam yapılacak. Sonra da yüzde 37,57’lik enflasyon farkı eklenecek.
  • KÖK MAAŞ ARTIŞI+ENFLASYON FARKI: Bu seçenekte kök aylıklar seyyanen değil, kademeli olarak artırılacak. Sonra da yüzde 37,57’lik enflasyon farkı eklenecek.
  • KÖK MAAŞLARIN 7.500 TL OLMASI + ENFLASYON FARKI + REFAH PAYI: Bu seçenekte kök aylıklar 7 bin 500 TL’ye çıkarılacak. Üzerine yüzde 37,57’lik enflasyon farkı ve refah payı eklenecek.

EK ZAMLI EMEKLİ MAAŞI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA NE ZAMAN YAPILACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın koordinasyonunda bir çalışma yürütüyor. Halihazırda 7.500 lira olan asgari emekli maaşının artırılmasına yönelik çeşitli senaryoları içeren bu çalışma önümüzdeki hafta yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.

Bakanlar Kurulu'nun çalışmayı değerlendirmesinin ardından kamuoyu ile paylaşılacak ve yasalaşması için Meclis'e gönderilecek. Komisyon aşamasından geçtikten sonra kanun tasarısı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

EMEKLİLİK DÜZENLEMESİ MECLİS'E NE ZAMAN GELECEK?

AK Parti'den yapılan açıklamaya göre, emeklilere ek zam ve en düşük emekli maaşına ilişkin düzenlemelerin Ocak ayının üçüncü haftasında Meclis'te görüşülmesi bekleniyor. Her şey planlandığı gibi giderse düzenlemeler 26 Ocak Cuma gününe kadar yasalaşmış olacak.

ZAMLI EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN ÖDENECEK?

SSK emeklilerinin aylıkları 17-25 Ocak tarihleri arasında yüzde 37,57 oranında, Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları ise yüzde 25-28 oranında artacak. Bu ay ya da Şubat ayında belirlenecek bir takvimle, memur emeklileri için ek zam sonrası oluşacak maaş farkları ve en düşük emekli aylığı için yapılacak planlamalar emeklilerin hesaplarına yatırılacak.

KAYNAK: UŞAK HABER