Emekliye zamda son durum: 3’lü formül geliyor! Gözler Kabine Toplantısı’nda…

Emekliye zamda son durum: 3’lü formül geliyor! Gözler Kabine Toplantısı’nda…
GİRİŞ

Emeklilere 2024 yılında yapılacak zam oranı belli oldu ama bu yeterli görülmemişti. Şimdi milyonlarca emeklinin gözü kulağı Kabine Toplantısı’ndan çıkacak güzel haberde.

Emeklilerin Ocak-Haziran dönemi için alacağı zam oranları belli oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 37,57, memur ve memur emeklileri ise yüzde 49 zam alacak. Ancak emeklilerin gözü Kabine Toplantısı’nda.

Emekli maaşlarında makasın kapanması için 3 formül üzerinde çalışılıyor. Şimdi konu ile alakalı beklentilere ve Kabine’den çıkması beklenen kararlara bakalım.

ASGARİ ÜCRETLE ARADAKİ FARK KAPANACAK MI?

Asgari ücret 2024 yılında yüzde 49,11 artarak 17 bin 2 lira oldu. Bu artış, emeklilerin de zam beklentisini artırdı. İşçi emeklisi ile memur emeklisi arasında yüzde 12’lik bir fark var. Bu farkın kapatılması için refah payı, seyyanen zam ve kademeli zam seçenekleri masada.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için iki bakanlığa talimat verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, emekli zamları için çalışma yürütüyor.

KABİNE TOPLANTISI’NDAN GÜZEL HABER BEKLENİYOR

2024 yılının ilk Kabine Toplantısı önümüzdeki hafta yapılacak. Toplantıda emekli maaşları için 3 formül ele alınacak. Bunlar:

  • Refah payı
  • Seyyanen zam
  • Kademeli zam

En düşük emekli maaşı için milyonlarca emekliyi sevindirecek bir adım bekleniyor. 2023 yılında yüzde 114 artan en düşük emekli maaşı 7.500 TL olmuştu. Bu rakamın 11-11 bin 500 TL arasında olması planlanıyor.

Refah payı ve en düşük emekli maaşı için Meclis onayı gerekiyor. Kanun teklifi hazırlanıp, komisyondan geçtikten sonra Genel Kurul’da oylanacak. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Emekliye refah payı konusunda son sözü Cumhurbaşkanı Erdoğan söyleyecek. Kabine Toplantısı sonrası emeklilerin merakla beklediği açıklama yapılacak.

KAYNAK: UŞAK HABER