Erken emekliliğin önü açıldı! O kişiler 6 yıl daha erken emekli olabilecekler

Erken emekliliğin önü açıldı! O kişiler 6 yıl daha erken emekli olabilecekler
GİRİŞ

Erken emekliliğin hayalini kuranlara, sosyal güvenlik uzmanlarından öneriler geldi. Hem kadınlar hem de erkekler bu tavsiyeler ile erken emekli olabilecekler.

Erken emekliliğin önü açıldı! O kişiler 6 yıl daha erken emekli olabilecekler - Senelerini çalışma hayatlarına adayan ve sonrasında da yaşlılık dönemlerini SGK maaşları ile güvence altına alabilmeyi hedefleyen birçok kişi, erken emekli olabilmenin yollarını araştırmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülen emeklilik işlemleri kapsamında yaş, sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını yerine getiren herkes, kurumdan maaş ödemesi alabilmektedir. Ancak burada bazı özel durumların varlığı söz konusu olabilmektedir. Örneğin meslek hastalığına yakalanan veya meslek hayatı dahilinde bir kaza geçiren kişiler, malulen emeklilik şartlarına tabi tutulur ve erken emekli olabilirler.

Tıpkı malulen emeklilikte olduğu gibi birçok farklı başlık altında da erken emekli olabilmek mümkün kılınmıştır. Son olarak Mart 2023 tarihinde yürürlüğe girmiş olan EYT yasası kapsamında milyonlarca kişi yaş şartına takılmadan erken emekli olabilmenin sevincini yaşamıştır.

EYT yasası kapsamında olmayan birçok kişinin erken emeklilik hayalleri devam ederken bu hayalin gerçekleşebilmesini sağlayacak olan bilgi işin uzmanlarından geldi. Erkekler ve kadınlar için ayrı ayrı erken emeklilik fırsatlarının olduğunu belirten uzmanlar, uygulamaya ilişkin ayrıntıları paylaştı.

2023/02/21/para-5.jpg

KADINLARDA ERKEN EMEKLİLİK

Kadınlar için erken emeklilik durumunun söz konusu olduğunu belirten uzmanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunulmuş olan doğum borçlanması hakkına dikkat çekti. Annelerin doğum süreçlerini emeklilik süreçlerine dahil edebileceklerini belirten uzmanlar, kadın sigortalıların bu sayede prim günlerini artırarak erken emekli olabileceklerini bildirdi.

Sosyal güvenlik uzmanları tarafından yapılmış olan açıklamaya göre bir kadın sigortalı olmadan önce yapmış olduğu her doğum için doğum borçlanmasından yararlanıp emekliliğini iki yıl öne çekebilir. Bir annenin çocuk başına 2 yıl, toplamda ise 6 yıl erken emeklilik fırsatından yararlanması mümkündür.

2023/02/21/para.jpg

ERKEKLERDE ERKEN EMEKLİLİK

Kadınlara sunulan doğum borçlanmasının bir benzeri erkeklere de sunulmuştur. Bu ayrıcalıkta kişinin askerlik süresi emeklilik süresine dahil edilebilir. Askerlik borçlanması yaparak erken emekli olmak isteyen kişiler, askerlik yaptıklarını kanıtlayan belgeler ile bağlı bulundukları SGK Müdürlüklerine şahsen başvuruda bulanabilir ve askerlik sürelerinin tamamını borçlanarak prim sayılarını yükseltebilirler.

KAYNAK: UŞAK HABER