Ev hanımları, çalışmadan emekli olabilecek! 2024 destek miktarı belli oldu

Ev hanımları, çalışmadan emekli olabilecek! 2024 destek miktarı belli oldu
GİRİŞ

Ev hanımları, emekli olmak için devletten destek bekliyor. Peki, ev hanımları prim ne kadar ödeyecek? Devlet ne kadar destek verecek? Ev hanımlarına prim desteği ne zaman başlayacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ev hanımlarına emeklilik imkanı sağlamak için çalışma başlattı. Buna göre, sosyal güvencesi olmayan ev hanımları, isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek emekli olabilecek. Ayrıca, devlet de ödenen primlerin üçte birini karşılayacak.

Ev hanımları, emekli olmak için ne kadar prim ödeyeceklerini ve devletin ne kadar destek vereceğini merak ediyor. İşte ev hanımları için prim tutarı ve devlet desteği…

EV HANIMLARI PRİM TUTARINI VE DEVLET DESTEĞİNİ HESAPLIYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Ev kadınlarına üçte bir prim desteği vermek için çalışmalarımızı başlattık. İsteğe bağlı sigortalılıkta, primin üçte birini devlet ödeyecek. Bu konuda kesinlikle sapma olmayacak. Orta vadede bunu uygulamaya koyacağız.”

Ev hanımları, isteğe bağlı sigorta primi ödemek istediklerinde, alt ve üst sınır belirlenmiş tutarları ödeyecek. Ev hanımlarının en az ödeyeceği prim tutarı, brüt asgari ücretin %32’si olacak. 2024 yılında, bu tutar aylık 6400 TL olacak.

DEVLET DESTEĞİ NE KADAR

Ev hanımlarına verilecek prim desteği, Aile ve Gençlik Bankası aracılığıyla sağlanacak. Bu destek, sigorta primlerinin üçte birini kapsayacak. Ortalama 2 bin 133 lira olacak. Her ay, primlerin üçte birini devlet ödeyecek.

Ev hanımları, emekli olmak için BAĞ-KUR şartlarını yerine getirmek zorunda. Yani, isteğe bağlı sigortalı olan ev hanımları, BAĞ-KUR kriterlerine göre emekli olacak. BAĞ-KUR ve SSK primleri eşitlendiği için, ev hanımları daha az prim ödeyerek daha erken emekli olabilecek.

KAYNAK: UŞAK HABER