Ev kadınlarına emeklilik fırsatı! Prim desteği yolda…

Ev kadınlarına emeklilik fırsatı! Prim desteği yolda…
GİRİŞ

Emeklilik hayali kuran milyonlarca ev kadını için müjdeli haber! Devlet, isteğe bağlı sigorta primlerine destek verecek.

Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sosyal politikaları güçlendirmek için çalışıyor. Ev kadınlarına prim desteği, her ailede bir sigortalı, Bağ-Kur primlerinin indirilmesi gibi projeler hazırlanıyor.

Bu kapsamda sosyal güvenlik ve sigorta sisteminde yeni düzenlemeler yapılacak. Ev kadınları, primlerinin üçte birini devletten alacak.

EV KADINLARINA EMEKLİLİK KOLAYLIĞI

Sabah gazetesinin haberine göre; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ev kadınlarına prim desteği konusunda Orta Vadeli Program’ı referans gösterdi. Bu konunun gündemlerinde olduğunu söyledi. Emeklilik yaşının kadınlarda annelik ve çocuk sayısına göre düşürülmesi, çalışan annelere yıpranma payı ve prim indirimi verilmesi gibi seçenekler masada.

Ev kadınları, emeklilik için isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte birini devletten alacak. Brüt asgari ücretin (20 bin 2 lira) yüzde 32’si ile 7.5 katı arasında isteğe bağlı sigorta yaptırabilecek.

Minimum isteğe bağlı sigorta primi 6 bin 400 TL olacak. Yasal düzenleme yapılırsa, en düşük prim ödeyen ev kadınlarının 2 bin 133 lirası devlet tarafından ödenecek.

18 YAŞ ŞARTI VE DİĞER KOŞULLAR

Ev kadınları, doğum borçlanması, vergisiz esnaflık ve isteğe bağlı sigorta yollarıyla emekli olabiliyor. İsteğe bağlı sigorta için 18 yaşını doldurmak ve sigortalı bir işte çalışmamak gerekiyor. Yapılacak çalışmayla, sosyal güvencesi ve primi olmayan ev kadınları, isteğe bağlı sigorta sistemine katılmaya teşvik edilecek. Ev kadınları, daha az prim ödeyip daha erken emekli olabilecek.

Ev kadınlarına, sosyal güvence ve emeklilik imkanı, anneler için daha cazip olacak. Çocuk sahibi olanlar, isteğe bağlı sigorta yaptırdıklarında, prim desteğinin yanı sıra erken emeklilik de kazanacak.

KAYNAK: UŞAK HABER