Ev sahiplerine kötü haber: Fahiş kiralara ceza yağacak! 1 Eylül’de başlıyor

Ev sahiplerine kötü haber: Fahiş kiralara ceza yağacak! 1 Eylül’de başlıyor
GİRİŞ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla fahiş kiralara yönelik çalışmalar hız kazandı. Fahiş kiralara ceza yağacak. 1 Eylül itibariyle o düzenleme devreye girecek!

Türkiye’de son dönemde ev fiyatları ve kiralar fahiş bir şekilde artış gösterdi. Bir yandan konut arzındaki sorunlar, diğer yandan yüksek enflasyon ve ekonomik koşullar kiralarda fahiş şekilde artışa neden oldu. 1 Eylül itibariyle kiracı ve ev sahiplerini ilgilendiren yeni düzenleme de devreye giriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile başlatılan yasal düzenlemeler kapsamında vatandaşların yüksek kiralara maruz kalması önlenecek. Ayrıca ev sahipleri tarafından kiracılara yönelik yapılan tahliye zorbalığı da bu düzenlemeler ile ortadan kaldırılacak.

2023/03/03/ev-emlak-daire-1.jpg

FAHİŞ KİRALARA CEZA UYGULANACAK!

Türkiye’de birçok yerde fahiş kiralar dikkat çekiyor. Fahiş kiraların ortadan kaldırılması için yeni yasal düzenlemeler de yapıldı. Bu kapsamda yüksek kiraya ‘’haksız kazanç’’ cezası uygulanması hedefleniyor. Kiracılar ve ev sahipleri arasında son dönemde artan anlaşmazlıklar ise yargıya taşınmaya başladı.

100 bine yakın kira tespit davası ve 50 binin üzerinde tahliye davası mahkemelerde yoğun bir mesaiye neden oluyor. Fahiş kiralara yönelik haksız kazanç cezaları da gündem geldi. 1 Eylül’den itibaren konuyla ilgili yeni düzenleme de devreye girecek.

1 EYLÜL’DEN İTİBAREN BAŞLIYOR!

Kiracı ve ev sahipleri arasında yaşanan uyuşmazlıkların yargı eliyle çözülmesinde yeni düzenleme devreye giriyor. Haksız kazanç cezasının yanı sıra 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren hem kiracı hem ev sahipleri bu tür anlaşmazlıkları için arabulucuya gidecekler.

Ev sahiplerinim 10 yıl dolmadan, kendisi ya da bakmak zorunda olduğu kişilerin ihtiyaçları dışında kirasını ödeyenleri keyfi nedenlerle tahliye etmeleri mümkün değil. Kira tespit davasından hakim eski kiracının hakkını gözetiyor. Hakkaniyet indirimi de uygulanıyor.

2023/03/04/ev-emlak-daire.jpg

KONTRAT SÜRESİ DOLMADAN KİRACI ÇIKARILABİLİR Mİ?

Ev sahipleri için de bazı haklar tanınmış durumda. Eğer haklı bir neden yoksa kontrat süresi dolmadan tahliye de mümkün olmuyor. Kiranın ödenmemesi durumunda noterden ödeme için ihtar gönderilerek 30 gün bekleniyor. Süre sonunda tahliye davası veya icra takibi yapılabiliyor. 1 Eylül itibariyle bu tür sorunlar arabulucu ile çözülecek.

KAYNAK: UŞAK HABER