Evinde hasta veya yaşlı bakanlara 5 bin TL maaş ödenecek! Evde bakım maaşı şartları neler?

Evinde hasta veya yaşlı bakanlara 5 bin TL maaş ödenecek! Evde bakım maaşı şartları neler?
GİRİŞ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş evde bakım maaşları hakkında yeni açıklama geldi. Evde bakım maaşı aylık 5 bin 97 TL’ye yükseldi. İşte başvuru şartları ve detaylar.

Yaşlı, engelli ve hasta yakınlarının bakımın üstlenen ihtiyaç sahibi ailelere devlet tarafından her ay düzenli olarak ödeme yapılıyor. Evde bakım maaşı olarak ödenen bu sosyal yardımlardan yararlanmak isteyen vatandaşların ise bazı şartları sağlamaları gerekmektedir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş konuyla ilgili kısa süre önce yeni açıklamalarda bulundu. Bu kapsamda yardımlardan yararlanan 568 bin tam bağımlı vatandaşın evinde bakım veren yakınlarının bu ay toplam 2.8 milyar lira ödemelerden yararlandığı aktarıldı.

evde-bakim-4.jpg

2023 EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR?

2023 Temmuz ayı itibariyle asgari ücret, memur ve emekli maaş zamları ile birçok kalemde ücret artışları yapılmıştı. Memur maaş katsayısına göre yapılan artışla beraber yılın kalan yarısı için evde bakım maaşı 4 bin 336 TL’den 5 bin 97 TL’ye çıkarıldı. Söz konusu yardımlardan yararlanmak isteyen kişilerin ilgili tüm şartları sağlamaları halinde başvurularını yapmaları gerekecektir.

evde-bakim-2.jpg

EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Evde bakım maaşından yararlanmak isteyen vatandaşların ilgili yasal düzenlemeler kapsamında belirli koşulları sağlamaları gerekiyor. Bu kapsamda evde bakım maaşı almak için aranan şartlardan bazıları şöyle sıralanabilir:

  • Üveyler dahil bakıma muhtaç engellilerin birinci derece yakını olmak.
  • Yakın akrabaları olmayanlar için yasal vasisi olmak.
  • Hane halkının toplam gelirinin asgari ücretin üzerinde olmaması.
  • Sağlık kurulu tarafından ağır engelli raporunun verilmiş olması vb.

evde-bakim-1.jpg

EVDE BAKIM YARDIMI BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Evde bakım yardımından yararlanmak isteyenlerin tüm ilgili şartları sağlamaları gerekecektir. Bu şarlatır sağlayan kişiler Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde veya varsa ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunabilirler. Başvuruların 30 gün içinde sonuçlanması hedeflenmektedir. Evde bakım yardımı her ayın 15 ila 31’i arasında ilgililerin hesaplarına geçmektedir. Maaş alınması için ayrıca günde en az 8 saat bakım yapılıyor olması gerekmektedir.

KAYNAK: UŞAK HABER