EYT'de 2. torba yasa ile sistem değişebilir! Bağ Kur primleri ve kadınlara emeklilik gibi konular Meclis’e gelecek

EYT'de 2. torba yasa ile sistem değişebilir! Bağ Kur primleri ve kadınlara emeklilik gibi konular Meclis’e gelecek
GİRİŞ

Emeklilik sistemiyle ilgili yeni reformlar gündeme geldi. Meclis’in açılmasıyla torba yasa kapsamında Bağ Kur affı, staj ve çıraklık, EYT, Aile ve Gençlik bankası gibi birçok konu gündeme gelecek!

Türkiye’de son dönemde emeklilikle ilgili köklü düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemelerin başında EYT ilk sırada yer alıyor. Meclis’in Ekim ayında açılmasının ardından gündemde olan torba yasa kapsamında ise birçok farklı alanda düzenleme yapılması bekleniyor.

Emeklilik alanında yapılacak önemli değişikliklere ek olarak, prim indirimleri, yaş şartı yenilikleri ile Aile ve Gençlik Bankası kuruluşu gibi detaylar Meclis gündemine gelecek. 2. torba yasa ile ilgili son gelişmeler ve detaylar ise milyonlarca kişi tarafından yakından takip ediliyor.

2023/02/21/para-5.jpg

BAĞ KUR’DA EMEKLİLİK PRİM GÜN ŞARTI DEĞİŞİYOR!

Emeklilik reformu kapsamında Meclis gündemine gelmesi beklenen önemli konulardan biri Bağ Kur’luların prim gün şartındaki değişiklik oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Bağ Kur’lunun prim gün şartını 9000’den 7 bin 200 güne çekecek çalışmayı sunması bekleniyor.

İlk olarak düzenleme kapsamı belirlenecek. Öncelikle küçük esnafların tespitinin yapılması öngörülüyor. Bu kapsamda iş yerinde çalışan işçi sayısı ile basit usulde vergilendirme ve vergiden muaf esnaf olma gibi alternatifler değerlendirilecek.

2023/02/21/para.jpg

EYT KAPSAMI DEĞİŞEBİLİR!

EYT kapsamında Bağ Kur’lu kadınlar 20 yılı (7200), erkekler ise 25 tam yılı (9000) tamamladığında emekli olabiliyor. Yeni düzenleme yapılırsa Bağ Kur kapsamında yer alan EYT’li erkek sigortalıların 7200 günden emekli olmalarının önü açılacak. Ancak çalışma kapsamında hangi şartlar olacağı henüz bilinmiyor.

2023/02/27/para-12.jpg

ANNELERE VE EV KADINLARINA EMEKLİLİK!

Emeklilik sisteminde yapılması planlanan önemli değişikliklerden biri de ev kadınları ve anneler için oldu. Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin 3’te 1’ini devlet karşılayacak. Bu modelinde Ekim ayında Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.

Diğer önemli bir düzenleme ise annelerin yıpranma payı alması hakkında oldu. Emeklilik yaşının kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi planlanıyor. AK Parti seçim beyannamesinde de yer alan bu düzenlemenin de detayları merak ediliyor.