EYT'de yeni umut: 1 milyondan fazla kişi daha emeklilik şansı yakalayabilir

EYT'de yeni umut: 1 milyondan fazla kişi daha emeklilik şansı yakalayabilir
GİRİŞ

EYT'yi kıl payı kaçıranlar için yeni bir umut ışığı doğdu. Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, emekli olamayan 1 milyondan fazla EYT'linin emekli olma şansı olduğunu açıkladı.

Türkiye Gazetesinin haberine göre Sosyal Güvenlik alanında yaşanan son gelişmeler, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yeni bir umut ışığı oldu.

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş’ın açıklamalarına göre, EYT mağduriyeti yaşayan 1 milyondan fazla kişi için emeklilik yolunda yeni bir fırsat doğdu.

25 YILLIK BEKLEYİŞİN SONU

EYT sorunu, uzun yıllardır gündemdeki yerini koruyor. Özellikle 25 yıllık sigortalılık süresini tamamlayan ancak yaş haddinden dolayı emekli olamayan SSK’lı vatandaşlar, bu düzenlemeyle nefes alacak gibi görünüyor. İsa Karakaş, yaptığı değerlendirmede, “25 yıllık sigortalılık süresini dolduran ve ayrıca memurlara tanınan 3600 ek gösterge ile matrah bazında yapılan düzeltmeler, emeklilik için bekleyen birçok kişiye umut olabilir” dedi.

2023 yılı sonu itibarıyla yapılan düzenlemelerle 2 milyon 193 bin kişinin emekli olduğu bilgisini veren Karakaş, bu rakamın tamamının EYT’li olmadığını belirtti. SGK istatistiklerine göre, her yıl ortalama 380 bin ile 440 bin arasında emekli sayısı olduğunu ifade eden Karakaş, “Bu durumda, 2023 yılında emekli olan 1 milyon 750 bin ile 1 milyon 800 bin arasındaki EYT’li vatandaşlarımız, emeklilik sevincini yaşadı” şeklinde konuştu.

SSK’LILAR ÖNDE, MEMURLAR GERİDE

EYT düzenlemesiyle emekli olanların büyük çoğunluğunun SSK’lı olduğunu vurgulayan Karakaş, SGK verilerine göre 1 milyon 925 bin SSK’lı emeklinin bulunduğunu, Bağ-Kur’da ise bu sayının 182 bin civarında olduğunu söyledi. Memurların ise sadece 86 bin civarında emekli sayısına ulaştığını belirten Karakaş, “Memurlar, ikramiyelerine yapılan büyük etkiler ve 3600 ek göstergeyi beklemeleri nedeniyle emekli olmaya daha az hevesli” dedi.

Karakaş, Bağ-Kur ve SSK prim eşitlemesiyle Bağ-Kur’lu emekli sayısının artacağını da ekledi. 9000 gün olan Bağ-Kur prim gün sayısının 7200 güne indirilmesi, Bağ-Kur’lu vatandaşlar için emeklilik kapısını aralayacak gibi duruyor. Bu gelişmeler ışığında, EYT mağduriyeti yaşayan vatandaşlar için yeni bir dönem başlıyor.

KAYNAK: UŞAK HABER