EYT'den emekli olamayanlar için son fırsat! 3600 gün yeterli: En az 7500 TL

EYT'den emekli olamayanlar için son fırsat! 3600 gün yeterli: En az 7500 TL
GİRİŞ

EYT kapsamında olmayıp da erken emekliliğin yolunu gözleyenler için kısmi emeklilik formülünün şartları açıklandı. Peki, kimler kısmi emeklilikten yararlanabilir?

EYT'den emekli olamayanlar için son fırsat! 3600 gün yeterli: En az 7500 TL - Mart 2023 tarihinde yürürlüğe girerek milyonları sevince boğan EYT yasası, prim ve sigortalılık süresini sağlayan EYT’lilerin yaş şartına takılmadan emekli olmalarına olanak tanımıştı. Erken emekliliğin yolunu gözleyen milyonlarca kişi yasadan yararlanırken ilgili şartları sağlamayanlar da SGK’nın diğer fırsatlarını yakın takip altına aldı.

Sigorta giriş tarihi, sigortalılık süresi ve diğer şartlara bağlı olarak kişi özelinde bir emeklilik tablosu oluşturan SGK’dan erken emekliliğin yolunu gözleyenler için müjdeli bir haber geldi. Kamu kurumu, kısmı emeklilik formülünün şartlarını açıkladı.

2023/02/21/para-2.jpg

KISMİ EMEKLİLİK FORMÜLÜ NEDİR?

Kısmi emeklilik formülü Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde milyonlara sunulan emeklilik hizmetlerinden birisi olarak bilinir. Bu formülde daha düşük prim ile emekli olmak mümkündür. Sene bazında EYT kapsamında olup da prim şartına takılanlar bu formülden yararlanarak emekli olabilmektelerdir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kısmi emeklilik formülü kapsamında belirlemiş olduğu prim şartı 3 bin 600 gün, yıl şartı ise 15’tir. Ayrıca erkeklerin 60 yaşını, kadınların ise 58 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Bu şartları sağlayanlar, kısmi emeklilik çerçevesinde dilekçelerini teslim edebilmektelerdir.

2023/02/27/para-6.jpg

YÜZDE 30 DAHA AZ

Kısmi emeklilik formülünde kişilerin erken emekli olması mümkündür ancak burada kayda geçen dezavantaj maaş ödemeleri ile ilgilidir. Normal yollar ile emekli olanlara, kısmi emeklilik ile emekli olanlara göre yüzde 25- 30 aralığında daha fazla maaş alırlar.

Kısmi emeklilikten yararlanarak sene sonuna kadar emeklilik dilekçelerini teslim edecek olan vatandaşlar için taban maaş uygulaması 7 bin 500 TL seviyesi üzerinden hesaplanacaktır.

KAYNAK: UŞAK HABER