EYT’liler dikkat! O vergiden muaf olabilirsiniz

EYT’liler dikkat! O vergiden muaf olabilirsiniz
GİRİŞ

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için önemli bir haber! 2023 yılında emekli olan EYT'liler de o vergiden muaf olabilecekler.

Emlak vergisi, her yıl Mart-Mayıs ve Kasım aylarında ödenen bir vergidir. Ancak bazı emekliler, belirli koşulları sağladıkları takdirde, tek konutları için emlak vergisi ödemekten muaf tutulurlar.

Bu koşullar, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için de geçerlidir. Peki, EYT’liler emlak vergisi muafiyetinden nasıl yararlanacaklar?

2023/02/21/para-2.jpg

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak isteyen emeklilerin, aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir:

Hiçbir geliri olmamak veya geliri sadece emekli, dul ve yetim aylığından ibaret olmak

Engelli, gazi veya şehit olmak veya bunların dul ve yetimleri olmak

Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutunun sahibi olmak veya kiracısı olmak

Bu şartları sağlayan emekliler, emlak vergisi ödemezler. Ancak bu şartlardan birini veya birkaçını kaybederlerse, emlak vergisi ödemeye başlarlar.

2023/02/21/para-5.jpg

EYT’LİLERİN DURUMU NE?

Geçen yıl çıkarılan emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi ile emekli olan EYT’liler, yukarıdaki şartları sağladıkları sürece, emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilirler. 2023 yılında emekli olanlar, bu yıl vergiden muaf olurken, 2024 yılında emekli olanlar ise gelecek yıldan itibaren vergiden muaf olacaklar.

Ancak EYT’lilerin dikkat etmesi gereken bir nokta var. Eğer emekli olduktan sonra sigortalı bir işte çalışmaya devam ederlerse, emlak vergisi muafiyetinden yararlanamazlar. Çalışmayı bıraktıkları zaman, vergiden muaf olmaya hak kazanırlar.

Bir diğer önemli nokta da, emeklilerin sermaye iradı gelirleridir. Eğer emeklilerin mevduat faizi, temettü gibi gelirleri, bir önceki yıl uygulanan gelir vergisi tarifesinin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşıyorsa, emlak vergisi muafiyetinden yararlanamazlar. Bu yıl için bu tutar 150 bin liradır. Yani, geçen yıl 150 bin liradan fazla sermaye iradı geliri olan EYT’liler, bu yıl emlak vergisi ödemek zorundadır.

KAYNAK: UŞAK HABER