EYT'lilere vergi iadesi: Borçlanma yapanlara 8.646 TL iade yapılacak!

EYT'lilere vergi iadesi: Borçlanma yapanlara 8.646 TL iade yapılacak!
GİRİŞ

EYT yasasının devreye girmesiyle milyonlarca kişi emeklilik hakkı elde etti. Çalışmaya devam eden EYT’ler ise borçlanma için ödedikleri parayı vergi iadesi ile alabiliyor!

EYT'lilere vergi iadesi: Borçlanma yapanlara 8.646 TL iade yapılacak! - Türkiye’de uzun süredir gündemi meşgul eden konular arasında Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) meselesi yer alıyordu. Geçtiğimiz aylarda resmen çözüme kavuşan EYT kapsamında yeni detaylar da ortaya çıktı. EYT yasasının yürürlüğe girmesiyle milyonlarca kişiye emeklilik hakkı doğdu.

Prim ve yıl şartını tamamlayan EYT’liler, emekli aylığına kavuşurken, çoğu EYT’li çalışmaya da devam ediyor. Çalışan EYT’liler ise eksik primlerini tamamlamak için askerlik ve doğum gibi hizmet borçlanması yapmışsa bunun için ödedikleri paranın bir kısmını vergi iadesi yoluyla alabiliyor.

2023/02/21/para-5.jpg

EYT’LİLERE VERGİ İADESİ YOLU AÇILDI!

Sosyal Güvelik Kurumu’na (SGK) ödenen borçlanma tutarları vergi matrahından indirilebiliyor. Belge işverene verildiği aydan başlayarak, takvim yılı sınırlaması olmaksızın, ödenen tutarın tamamı gelir vergisi matrahından düşülebiliyor. Bu sayede net maaşları ödenecek vergi kadar artmış oluyor. Söz konusu haktan yararlanmak için hem borçlanmanın yapıldığı tarih hem de vergi iadesi başvurusu yapılan tarihte çalışıyor olmak gerekiyor.

Vergi kesintilere tabi üret geliri elde temek ve borçlanma için ödeme belgesinin iş yerine verilmesi gerekiyor. Ayrıca vergi iadesi avantajlarından yararlanmak isteyenler için borçlanmanın yeni yapılmış olması da gerekmiyor. İlgili şartları sağlayanlar yararlanabiliyor.

2023/02/21/para.jpg

SGK VERGİ İADESİ NE KADAR?

Askerlik ya da doğum borçlanması yapanlar daha önce vergi indirimi hakkından yararlanmamış ise 5 yıllık zaman aşımı süresi içinde vergi düzeltme talebinde bulunarak geriye dönük indirim hakkından yararlanabiliyor.

2023 yılını ilk yarısından başvurarak 18 aylık askerlik borçlanması yapan 57 bin 646 TL ödeme yapıldı. Bunun 8 bin 646 TL’si ise vergi indirimi yoluyla geri alınacak. Eğer aynı dönem için bir çocuk için 2 yıllık borçlanma yapıldıysa bu durumda 76 bin 861 TL ödendi. Bu paranın ise 11 bin 529 TL’si vergi indirimi yoluyla geri alınabilecek. Vergi iadesi alınması için birçok farklı şart aranabilir. Bu nedenle SGK müdürlüklerinden detaylı bilgi alınması şarttır.

KAYNAK: UŞAK HABER