Günlük ev kiralayanlar dikkat: Kurala uymayan 1 milyon TL’den olur

Günlük ev kiralayanlar dikkat: Kurala uymayan 1 milyon TL’den olur
GİRİŞ

Fahiş kira artışlarının ardından artan günlük ev kiralamalarına yeni bir düzenleme geliyor. TBMM’ye bu ay gelmesi beklenen düzenlemenin detayları ortaya çıktı.

Günlük ev kiralayanlar dikkat: Kurala uymayan 1 milyon TL’den olur - Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) bu ay yeni yasama dönemine girmesiyle birlikte bir süredir üzerinde çalışılan birçok konuya ilişkin yasal zemin de oluşturulmaya başlandı. Hazırlanan düzenlemeler peş peşe TBMM’ye gelmeye başlamışken, bu ay içerisinde bir düzenlemenin daha TBMM’de olacağı öğrenildi. Düzenlemenin detayları ortaya çıkmaya başlamışken; yeni TBMM’ye gelecek olan düzenleme, evini günlük olarak kiralayanları ilgilendiriyor.

Fahiş kira artışından sonra hızla artmaya başlamış olan evi günlük, haftalık ya da aylık gibi kısa süreliğine kira verenlere yönelik yeni bir düzenleme üzerinde çalışılmaya başlandı. Şimdilerde daha çok kazanç elde etmek için hem mülk sahiplerinin hem de kiracıların başvurduğu kısa süreli ev kiralama yönteminin güvenlik ve vergi kaçırma sorunları doğurmaması üzerine geliştirilmiş olan yeni düzenleme kapsamında ayrıntılar her geçen gün ortaya çıkmaya başladı.

2023/03/13/emlak-daire-sozlesme-ev-konut-kira-4.jpg

KISA SÜRELİ EV KİRALAMAYA YENİ DÜZENLEME

Turizm gelirini baltaladığı gerekçesiyle kısa süreli ev kiralama yöntemine el atmaya hazırlanan Kültür ve Turizm Bakanlığı, yeni düzenleme kapsamında devletin vergi kaybına neden olan bu yöntemi belirli bir kurala bağlamaya hazırlanıyor. Edinilen bilgiye göre, kiralık konut sorununu artırdığı gibi tüketiciler açısından belirli güvenlik sorunları da doğurabilecek olan bu yöntemin ‘turizm konutu’ ruhsatı alınarak kontrollü bir şekilde yapılması planlanıyor. Bu düzenleme sonrası bakanlık; yangın merdiveni, yangın raporu belgesi, atıkların kontrolü belgesi izinleri başta olmak üzere bu işi yapan kişilerin pek çok yasal düzenlemeyle karşı karşıya kalmasını sağlayacak.

2023/03/13/emlak-daire-sozlesme-ev-konut-kira-3.jpg

DÜZENLEMEYE UYMAYAN 1 MİLYON TL CEZA

Yeni düzenleme kapsamında kısa süreli kiralama işini yapan kişinin bildirmesi, belirli ruhsat alınması, konaklama vergisi ödenmesi ve komşulardan izin alınması gibi pek çok ayrıntı hayata geçirilecek. Aynı şekilde otellerde olduğu gibi saç kurutma makinası, havlu, nevresim takımı gibi ihtiyaç olan temel malzemelerin evlerde de bulunma zorunluluğu getirilecek. Kanun yasalaştıktan sonra günlük kiralama yapıp da kurallara uymayanlara ise daire başına 1 milyon TL’ye yakın bir para cezası kesilecek. Ayrıca kiralama işlemi yapan kişilerin kimlik bilgileri de e-Devlet’te açılacak bir arayüz ile kontrol ve kayıt altında tutulacak.

KAYNAK: UŞAK HABER