İptali bekleniyordu, veriler açıklandı Ek MTV'de 13 milyar TL tahsil edildi

İptali bekleniyordu, veriler açıklandı Ek MTV'de 13 milyar TL tahsil edildi
GİRİŞ

Geçtiğimiz aylarda yürürlüğe girmiş olan ek MTV ödemesinin iptali gündemdeyken ilk taksit ödemeleri ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

İptali bekleniyordu, veriler açıklandı Ek MTV'de 13 milyar TL tahsil edildi - 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş ilinde meydana gelen ve toplamda 11 ili birden etkileyerek on binlerce vatandaşın yaşamını yitirmesine sebebiyet veren yıkıcı depremler, ekonomik açıdan da ciddi bir hasarın ortaya çıkmasına yol açmıştı. Deprem bölgelerini yeniden kalkındırmak ve depremzedelerin ihtiyaçlarını giderebilmek amacı ile devletin pek çok kurumu yeni düzenlemeler üzerinde karar kılarken Haziran 2023 tarihinde ek MTV düzenlemesi de Meclis’ten geçmişti.

Depremlerin yaratmış olduğu maddi hasarları giderebilmek amacı ile yürürlüğe alınan ve bir kereliğe mahsus olacak şekilde tahsil edileceği belirtilen ek MTV, geçtiğimiz haftalarda Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Söz konusu kararın iptali için yapılan başvurunun ilk incelemesini 26 Temmuz tarihinde yapan Anayasa Mahkemesi’nin dosyayı esasen görüşeceği de bildirilmişti.

Ek MTV kararının iptal edilip edilmeyeceği bir süredir merak edilirken ödemeler ile ilgili bir iddia ortaya atıldı. Hürriyet tarafından paylaşılan bir haberde ek MTV ödemelerinin yapılmadığı bilgisi yer aldı. Hürriyet, ağustos ayının sonu itibari ile 16,3 milyar TL olması gereken alacak bedelinin 3,4 milyar TL’sinin tahsil edildiğini yazdı. Gerekçe olarak ek MTV’nin iptal edilebileceği durumunu gösteren Hürriyet’te karşı Anadolu Ajansı’ndan önemli bir bilgi geldi. Yayınladığı veriler ile Hürriyet’in haberini yalanlayan Anadolu Ajansı, şimdiye kadar yapılan ek MTV ödemelerinin toplam tutarını paylaştı.

EYLÜL AYI MTV TAHSİLATI

Hürriyet tarafından yapılmış olan ek MTV haberini yalanlar nitelikte bir haber düzenleyen Anadolu Ajansı, gündeme bomba gibi düştü. Anadolu Ajansı tarafından düzenlenmiş olan haberde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bilgileri kaynak olarak gösterilerek 22 Eylül 2023 tarihi itibari ile kayda geçen ek MTV birinci taksit tahsilatının 13 milyar 157 milyon 597 bin 71 TL olduğu bilgisine yer verildi.

TÜM ALACAĞIN YÜZDE 87’Sİ

Anadolu Ajans muhabirlerinin GİB verilerine dayanarak yaptıkları haberde belirtilen ek MTV birinci taksit tahsilatı tutarının, toplam alacağın yüzde 87’si olduğu hesaplandı.

Ek MTV'nin yüzde 20 oranında tahsil edildiğini öne süren Mahmut Aydoğmuş, şunları kaydetmişti.

Bilindiği üzere her yıl araç sahiplerinden MTV’nin yarısı ocak diğer yarısı ise temmuz ayında tahsil ediliyordu. Ek MTV ile birlikte 38 milyar TL’lik hedef 71.2 milyar TL’ye çıkarıldı. Yani 32.6 milyar TL’lik ek tahsilat beklentisi oluştu. Bu tutarın ağustos ve kasım olmak üzere iki eşit taksitte ödeneceği düşünüldüğünde ortaya 16.3 milyar TL gibi bir tutar çıkıyor. Fakat Ağustos 2023 dönemine ilişkin bütçe verilerine baktığımızda sadece 3.4 milyar TL seviyesinde MTV tahsil edildiğini görüyoruz. Bu da yüzde 20.8’lik bir tahsilat oranı yapıyor. Daha önce hiç bu kadar düşük oranda tahsil edilen bir vergi kalemi görmedik.

Ek MTV’nin ilk taksidi için süre 6 Eylül’e kadar uzatılmıştı. Beklentim 6 günlük ek sürede göz önüne alındığında ilk taksit için toplam tahsilat oranının yüzde 30’da kalması yönünde. Öte yandan, kişisel kanaatim AYM’nin ek MTV’yle ilgili kararının bu kez iptal yönünde olmayacağı...

KAYNAK: UŞAK HABER