İşsizlik maaşında 'faizi ile geri ödeme' detayı! Dilekçe verenin hakkı iptal edilecek

İşsizlik maaşında 'faizi ile geri ödeme' detayı! Dilekçe verenin hakkı iptal edilecek
GİRİŞ

İŞKUR’un belirli kriterleri sağlayan kişilere sunduğu işsizlik maaşı hizmeti ile ilgili önemli bir uyarı yapıldı. Uzmanlar, ödemelerin faizi ile geri talep edilebileceğini belirtti.

İşsizlik maaşında 'faizi ile geri ödeme' detayı! Dilekçe verenin hakkı iptal edilecek - İstihdam projeleri, personel alımı ilanları ve daha pek çok hizmeti ile milyonlarca vatandaş tarafından yakından takip edilen Türkiye İş Kurumu, zorlu ekonomik şartların oluştuğu şu günlerde ödediği işsizlik maaşları ile de gündeme bomba gibi düştü. Asgari ücrete bağlı olarak belirlenen ve belirli kriterler çerçevesinde hesaplara yatırılan işsizlik maaşı ile tüketicilerin bütçelerini destekleyen kamu kurumu ile ilgili herkesçe bilinmeyen önemli bir detay hatırlatıldı.

Her sene asgari ücret zammı doğrultusunda güncellenen ve belirli kriterleri sağlayan işsizlere ödenen işsizlik maaşı, normal şartlarda geri ödemesiz bir destek modelidir. Ancak bazı durumlarda işsizlik maaşının geri talep edilebileceğini ek olarak kişinin faiz uygulamasına da tabi tutulabileceğini belirten uzmanlar, İŞKUR kurallarını bir kez daha masaya yatırdı.

2023/02/21/para-2.jpg

İŞKUR KİMLERE İŞSİZLİK MAAŞI ÖDER?

Milliyet’ten Cem Kılıç’ın düzenlediği habere göre Türkiye İş Kurumu işinden istifa etmeyen, işvereni tarafından kadro dışı bırakılan kişileri kapsar. İşsizlik maaşı almaya başlayan kişinin genel sağlık sigortası primleri de kurum tarafından karşılanır. Yalnızca işsizlik maaşı alan kişi değil, bakmak ile yükümlü olduğu kişiler (eş, çocuk vs.) de süre boyunca sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.

İşsizlik maaşı, kişinin işsiz kaldığı dönemleri kapsar ve aylık olarak ödenir. İşsizlik maaşından yararlandığı dönemde iş bulan bir kişi, İŞKUR tarafından listeden çıkarılır ancak yapılan ödemeler kurum tarafından geri talep edilmez.

2023/02/27/para-6.jpg

FAİZİ İLE GERİ TALEP EDİLİR

Türkiye İş Kurumu’nun işsizlik maaşı ödemesi asgari ücretin en az yüzde 40’ı, en fazla ise yüzde 80’i tutarındadır. Söz konusu tutarlar, kişinin hizmet dökümünde yer alan prim ödemelerine göre değişiklik gösterir. İşsizlik maaşından yararlanmak isteyen bir kişinin istifa dilekçesi vermemiş, işveren tarafından işten çıkarılmış olması gerekir. Ayrıca iş akdinin sona ermesini takiben 30 gün içerisinde işsizlik maaşına başvuruda bulunulmuş olması gerekir.

Uzmanlar tarafından yapılan uyarıya göre kişinin kendi isteği ile işten ayrılmış olduğu ortaya çıkar ise Türkiye İş Kurumu tarafından yapılan tüm işsizlik maaşı ödemeleri faizi ile birlikte geri talep edilir. Bu neden ile çıkışın işverenin işten çıkardığını belirten bir kod ile yapılmış olması önemlidir.

KAYNAK: UŞAK HABER