İşten çıkarılan Uşaklılara müjde! İşsizlik Sigortası’nda yeni dönem…

İşten çıkarılan Uşaklılara müjde! İşsizlik Sigortası’nda yeni dönem…
GİRİŞ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, işsizlik sigortası fonunda yeni düzenlemeler yapılacağını açıkladı.

Bakan Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, işsizlere yönelik desteklerin artırılacağını ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşullarının kolaylaştırılacağını duyurdu.

Konu ile alakalı yapmış olduğu açıklamada Bakan Işıkhan prim gününün de değişeceğini ifade etti. İşte Bakan Işıkhan’ın işsizlik sigortası hakkında yaptığı açıklama.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ İÇİN PRİM GÜNÜ DÜŞÜYOR

Bakan Işıkhan, işsizlik sigortası kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifinin TBMM’ye sunulduğunu belirtti. Kanun teklifiyle birlikte, kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak için son 3 yılda 600 gün prim ödeme zorunluluğunun 450 güne indirileceği ifade etti. Bakan Işıkhan, şöyle dedi:

“İşsizlik Sigortası Fonu’ndan finanse edilen pasif işgücü piyasası programlarının etkinliğini artırmak amacımız. Bu doğrultuda, vatandaşlarımızın yararına olacak adımları atmaya devam edeceğiz. Sigortalı vatandaşlarımızın kısa çalışma ödeneğine daha kolay erişebilmesi için son 3 yılda 600 gün prim ödeme şartını 450 güne düşürdük.”

İŞSİZLİK MAAŞI TUTARI ARTTI

Asgari ücretin yüzde 49 artmasıyla birlikte, işsizlik maaşı tutarları da yükseldi. İşsizlik maaşı almak için gerekli koşulları sağlayan vatandaşlar, asgari ücretin yüzde 40’ı ile yüzde 80’i arasında değişen bir miktar alabilecek. Buna göre, işsizlik maaşı taban tutarı 7.940,33 TL, tavan tutarı ise 15.880,66 TL oldu. Şu an işsizlik maaşı alabilmek için şu şartlar gerekiyor:

  • İşsiz kalmak kendi istek veya kusuru dışında olmalı.
  • İşten ayrılmadan önceki son 120 gün sigortalı çalışmış olmalı.
  • İşten ayrılmadan önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün prim ödemiş olmalı.
  • İşten ayrıldıktan sonra 30 gün içinde İŞKUR’a şahsen veya elektronik olarak başvurmuş olmalı.

KAYNAK: UŞAK HABER