İşverenlere 700 TL destek: Kimlerin yararlanabileceği açıklandı

İşverenlere 700 TL destek: Kimlerin yararlanabileceği açıklandı
GİRİŞ

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2024’te işverenlere uygulanacak olan asgari ücret desteği ile alakalı koşulları açıkladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2024 yılında uygulanacak asgari ücret desteğinin şartlarını açıkladı. Yeni düzenlemeyle, işverenlere çalışan başına aylık 700 TL destek sağlanacak.

Bu destek, 2023 yılında günlük 13.33 TL ve 16.66 TL olan miktarın, 2024 yılında günlük 23.33 TL’ye yükseltilmesiyle mümkün hale geliyor.

KİMLER FAYDALANABİLECEK?

Asgari ücret desteği, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödenen tüm sektörlerdeki çalışanları kapsayacak şekilde genişletildi. Destek, İşsizlik Sigortası Fonu tarafından finanse edilecek ve 2024 yılının tamamı için geçerli olacak. İşverenler, geçmiş yılın aynı ayında günlük 671 TL ve aylık 20.130 TL altında kazanç bildiren çalışanlar için bu destekten yararlanabilecekler.

Özel sektörde toplu iş sözleşmesi uygulanan işyerleri ve linyit, taşkömürü çıkarılan işyerleri için belirlenen günlük kazanç sınırları da bu desteğin kapsamında yer alıyor. Ayrıca, SGK’ya olan prim borçları bu destekle mahsup edilebilecek.

YENİ İŞYERLERİ VE EV HİZMETLERİ

1 Ocak 2024 tarihinden önce kurulan işyerleri ile bu tarihten sonra tescil edilen işyerleri için destek farklı şekillerde uygulanacak. 2023 yılında bildirilen sigortalı sayısının altına düşülmemesi koşuluyla, geçmiş dönem kazanç tutarlarına göre destek verilecek. Yeni tescil edilen işyerleri için ise tüm sigortalıların prim ödeme gün sayıları dikkate alınacak.

Ev hizmetlerinde çalışanlar da bu yıl itibarıyla asgari ücret desteğinden yararlanabilecek. Evde hasta bakıcı, çocuk bakıcısı gibi görevlerde 10 gün ve üzerinde sigortalı çalıştırılanlar için de günlük 23.33 TL, aylık 700 TL destek öngörülüyor. Bu destekten, geçmiş yıl ev işlerinde çalışanlar ve bu yıl ilk kez çalışmaya başlayanlar da faydalanabilecek.

KAYNAK: UŞAK HABER