Kadın işçilere müjde: Bu işlemi kimse bilmiyor! Tazminatınızı hemen alın

Kadın işçilere müjde: Bu işlemi kimse bilmiyor! Tazminatınızı hemen alın
GİRİŞ

İş hayatıyla ilgili merak edilen bazı önemli konulara uzman isim cevap verdi. Ekonomi Yazarı Faruk Erdem, merak edilen pek çok konu ile alakalı sorularını yanıtladı.

Milyonlarca kadın için sevinçli haber! Kadınlar evlendikten sonra işverenlerine müracaat ederek tazminatlarını alabilecekler. Bu, kadınların ekonomik güvenliklerini sağlama ve iş hayatındaki haklarını daha iyi savunma imkanı veriyor. İşte ayrıntılar...

Kadın işçilerin evlilik sonrası tazminat hakları belli oldu. Ekonomi Yazarı Faruk Erdem konu ile alakalı önemli bilgilendirmeler yaptı. Özellikle çalışan kadınların evlilikten sonra tazminat haklarına ilişkin soru dikkat çekti. Buna göre yasal düzenleme uyarınca; kadın işçiler, evlilik sebebi ile işten çıkmaları halinde, çalışma sürelerinin gerektirdiği kıdem tazminatını alabilmektedirler. İşte ayrıntılar.

KENDİ İSTİFA EDEN TAZMİNAT ALABİLİR Mİ?

Beş yıldır aynı şirkette çalıştığını ve şimdi ay sonunda gerçekleşecek olan düğünü nedeniyle işinden ayrılma ve kıdem tazminatı alma seçeneği olup olmadığını merak eden bir kişiye Erdem şu cevabı verdi:

Genellikle bir çalışan kendi isteğiyle istifa ettiğinde kıdem tazminatı almaya hak kazanamaz. Ancak yasal düzenlemelere göre, kadın çalışanlar evlilik nedeniyle işten ayrılmayı tercih ederlerse kıdem tazminatı alma potansiyeline sahiptirler. Bu hakkın kullanılabilmesi için yerine getirilmesi gereken birkaç şart vardır. İlk olarak, iş sözleşmesi evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde yazılı olarak feshedilmelidir. İkinci olarak, işvereninize evliliğinizi kanıtlayan belgeler sunmalısınız. Son olarak, fesih nedeninin evlilik olduğunu açıkça belirtmek çok önemlidir. Alternatif olarak, tazminatınızı talep etmek için evlendiğiniz tarihten itibaren bir yıl içinde işvereninize başvuruda da bulunabilirsiniz. Alacağınız tazminat miktarı, son brüt maaşınıza ve sizin durumunuzda beş yıl olan çalışma sürenize göre hesaplanacaktır.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIYOR?

Kıdem tazminatının hesaplanması ile alakalı gelen bir soruya ekonomi yazarı Faruk Erdem şu cevabı veriyor:

Kıdem tazminatı ödenmesini gerektiren bir iş sözleşmesinin feshi halinde, çalışılan her tam yıl için çalışana 30 günlük brüt ücretine eşdeğer bir kıdem tazminatı ödenecektir. Çalışma süresinin bir yılı aşması halinde, hesaplama orantılı olarak yapılacaktır. Kıdem tazminatı hesaplanırken, çalışana sağlanan seyahat ve yemek ödenekleri ile düzenli ikramiye ödemeleri gibi tüm düzenli parasal ve parasal olmayan menfaatler, ücretlerine ek olarak dikkate alınacaktır. Ancak, her bir tam çalışma yılı için kıdem tazminatı tutarının, fesih sırasında yürürlükte olan kıdem tazminatı tavanını geçemeyeceğini belirtelim.

KAYNAK: UŞAK HABER