Kira gelirlerine vergi denetimi! O miktarın üstü için zorunlu

Kira gelirlerine vergi denetimi! O miktarın üstü için zorunlu
GİRİŞ

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira gelirlerinin doğru beyan edilmesi için çalışmalara başladı. 2024 yılı için 33 bin liranın üzerinde kira geliri elde edenler beyanname vermekle yükümlü olacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira gelirlerini doğru bildirmeyen gayrimenkul sahiplerine göz açtırmıyor. Bakanlık mart ayında kira gelir beyannamesi verme süresinin başladığını açıkladı.

Kira gelirlerini beyan etmek isteyen vatandaşlar, Hazır Beyan Sistemi’ni kullanarak kolayca beyanname hazırlayabilirler. Peki yeni düzenlemede baz alınan kira sınırı nedir?

KİRA GELİRLERİNDE İSTİSNA SINIRI 33 BİN LİRA

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kira gelirlerinde gelir vergisi istisnasının 2024 yılı için 33 bin lira olduğunu ilan etti. Bu tutarın altında kira geliri elde etmekte olanlar, beyanname vermek zorunda değil. Ancak bu tutarı aşanlar, gelir vergisi ödemek ile yükümlü.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerinin vergi dışı kalmasını önlemek için çalıştıklarını ifade etti. GİB’in, kayıtlı mükelleflere hizmet vermenin yanında, kayıt dışı ekonomiyle de mücadele ettiğini sözlerine ekledi.

KİRA GELİRLERİNİ BEYAN ETMEYENLERE CEZA VE FAİZ

Kira gelirlerini beyan etmeyen gayrimenkul sahiplerine, kira gelirinin yüzde 5’i kadar ceza kesilmektedir. Bunun yanında, aylık yüzde 1,40 oranında yasal faiz uygulaması yapılmaktadır.

Kira gelirlerini beyan etmek isteyen vatandaşlar, “www.gib.gov.tr” adresinden Hazır Beyan Sistemi’ne giriş yapabilirler. Bu sistem, ücret, kira, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratlar için Gelir Vergisi Beyannamesi’ni önceden hazırlayarak onayınıza sunmaktadır. Ticari, zirai ve serbest meslek kazancı olanlar bu sistemden faydalanamaz.

Hazır Beyan Sistemi’ne giren vatandaşlar, hazırlanan beyannameyi onaylayabilir ya da değiştirebilirler. Bu şekilde kira gelirlerini hızlı ve kolay bir şekilde beyan edebilirler.

KAYNAK: UŞAK HABER