Kredi kartı kullananlara kötü haber: Kartınız kullanıma kapatılabilir

Kredi kartı kullananlara kötü haber: Kartınız kullanıma kapatılabilir
GİRİŞ

Bankalar, kredi kartı kullanıcılarını uyardı. Kredi kartıyla yatırım yapmak, kredi ödemek, gereksiz transfer yapmak kartın kapatılmasına neden olabilir.

Kredi kartı kullanan milyonlarca vatandaş, bankaların yeni uygulamasından etkilenecek. Kredi kartıyla yapılan harcamalar, son dönemde hızla arttı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 19 Ocak 2024 haftasında bireysel kredi kartı hacmi 1 trilyon 172 milyar liraya ulaştı. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 155 artış gösterdi. Yeni yaptırımlar yolda. İşte kredi kartı kullanıcılarını bekleyen sınırlamalar.

ENFLASYONLA MÜCADELE İÇİN TEDBİRLER

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele için kredi kartı kullanımını azaltmayı hedefliyor. Bu amaçla kredi kartı limitleri ve taksit sayıları düzenlendi. Bankalar da kredi kartlarının kullanım alanlarına sınırlama getirdi.

Bankalar, kredi kartı harcamalarını yakından izleyecek. Yatırım amaçlı kredi kartı kullanımı engellenecek. Geçmişte müşteri talebi üzerine kolay bir şekilde artırılabilen veya bankalar tarafından dönemsel olarak artırılan kredi kartı limitlerini artırmak artık daha zorlaştı.

KREDİ KARTIYLA YATIRIM YAPANLARA UYARI

Bankalar, kredi kartlarının kullanım alanlarıyla ilgili de yeni bir tedbir aldı. Bankalar, kredi kartlarının temel ihtiyaçlar dışında farklı amaçlarla kullanılmasını engellemek istiyor. Bu nedenle, bazı bankalar, müşterilerine gönderdikleri kart ekstrelerinde bir uyarı mesajı yayınladı.

Uyarı mesajında, kredi kartıyla döviz, altın, kripto varlık alımı yapmanın, vadesi gelmemiş kredileri kapatmanın, makul gerekçesi olmayan transferler yapmanın, nakit çekme limitini aşmak için işlem yapmanın, sistem dışına para çıkarmaya yönelik işlem yapmanın kartların kapatılmasına yol açabileceği belirtildi.

Bankalardan yapılan bu uyarı, kredi kartlarından yapılan harcamaların daha yakından izleneceği, yatırım amaçlı kredi kartı kullanımlarının önüne geçileceği şeklinde yorumlandı.

KAYNAK: UŞAK HABER