Kredi kartı nasıl iptal edilir? Kredi kartı aidatı geri alınabilir mi?

Kredi kartı nasıl iptal edilir? Kredi kartı aidatı geri alınabilir mi?
GİRİŞ

Milyonlarca kredi kartı kullanıcısının ödediği kart aidatları bir kez daha gündeme geldi. Kullanıcılar, aidat ödemelerinin geri alınıp alınamayacağını merak ediyorlar.

Kredi kartı nasıl iptal edilir? Kredi kartı aidatı geri alınabilir mi? - Son dönemlerde gerek dolar kurunda gözlenen ani yükselişler gerek ise de diğer ekonomik parametreler, gündelik hayat şartlarının giderek daha da ağırlaşmasına sebebiyet verdi. Ürünlere ve hizmetlere yansıtılan fiyat farkları sebebi ile maaşları ile ay sonlarını getirmekte güçlük çeken pek çok tüketici çareyi kredi kartı kullanımında buldu.

Birden çok bankadan kredi kartı hizmeti alan ve ayı kredi kartı harcamaları ile tamamlamaya çalışan birçok tüketici, son dönemlerde kredi kartı aidat ödemelerine ilişkin sorgulamalarda bulunmaya başladı. Bazı kişiler ise artan borç yüklerinden kurtulabilmek amacı ile kredi kartlarını nasıl kapatabileceklerini öğrenmeye çalıştı. Peki, kredi kartları nasıl kapatılabilir? Kredi kartı aidatlarını geri almak mümkün mü?

kredi-kart-3.jpg

KREDİ KARTI AİDATI ÖDEMEK ZORUNDASINIZ

Pek çok kişi kredi kartı aidatı ödemek zorunda olup olmadığını sık sık sorgular. Bu duruma yanıt uzmanlar gelmiştir. Bankaların kredi kartı ürünleri için hazırlamış oldukları kullanım sözleşmelerinde aidat ödemelerinin açıkça belirtilmiş olduğunu ifade eden uzmanlar, o sözleşmenin dijital ortamda veyahut da fiziki olarak imzalanması durumunda aidat ödemesinin kullanıcı tarafından kabul edilmiş olduğu anlamını taşıdığını belirtti. Buna göre sözleşmeden sözleşmeye göre değişmek ile birlikte kredi kartı kullanıcıları aktif olarak kullandıkları her kart için senede 1 veya 2 kere aidat ödemesi yapmak zorundalardır.

Kişinin eline ulaşmış ancak açılışı yapılmamış yani herhangi bir harcama gerçekleştirilmemiş olan kart için ise aidat ödeme zorunluluğu yoktur.

kredi-kart-1.jpg

KREDİ KARTI AİDATI GERİ ALINIR MI?

Borcunu düzenli olarak ödeyen, kredi kartını aktif olarak kullanan ve sözleşmesinde iade talebine ilişkin bir madde bulunan kredi kartı kullanıcıları, bankalarına aidat iadesi talebinde bulunabilirler.

Kredi kartı aidatı bir süre önce bankalar tarafından nakit olarak geri ödeniyordu. Ancak son dönemlerde bankalar nakit iade uygulamasından vazgeçtiler. Bankalar şu sıralar aidat iadelerini genel olarak nakit değil, bonus hediyesi olarak verebiliyorlar.

Kredi kartını tamamen iptal etek isteyen kişiler için de bir açıklamada bulunan yetkililer, iptal sürecinde izlenmesi gereken adımları sırası ile şu şekilde paylaştı:

  • Kredi kartı iptal nedeninizi banka görevlisine açıklayın (şahsen veya müşteri hizmetleri aracılığı ile).
  • Kredi kartınıza ait mevcut borcu kapatın.
  • İptal talebinizi takiben 7 gün içerisinde kartınız kullanıma kapatılacaktır, kapatılmaması durumunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na durumu bildirin.

KAYNAK: UŞAK HABER