Kredi notu düşük Uşaklılar endişelenmeyin: 1 ayda 150 puan artırabilirsiniz!

Kredi notu düşük Uşaklılar endişelenmeyin: 1 ayda 150 puan artırabilirsiniz!
GİRİŞ

Kredi notu düşük olanlara kredi notunu yükseltmek için Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz’dan kestirme bir yol önerisi geldi.

Kredi notu düşük Uşaklılar endişelenmeyin: 1 ayda 150 puan artırabilirsiniz! - Kredi Kayıt Bürosu (KKB) puan sistemine göre belirlenen kredi notu, kredi çekmek önündeki en büyük engel olabildiği gibi en büyük kolaylık da olabiliyor. Başka bir deyişle kredi notu yüksek olanlar kolayca kredi çekebiliyorken, kredi notu düşük olanlar pek çok bankadan ret yiyor. Kredi notunun yükseltilebilir bir şey olduğunu hatırlatan Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, kredi notunu en hızlı şekilde yükseltmenin yolunu anlattı.

KBB, 0-699 puanı arasındaki kişileri en riskli olarak işaretlerken; 700-1099 puanı arasındaki kişileri ise orta riskli olarak işaretliyor. Kredi çekmek, en çok da bu iki grup için zor oluyor. Bu yüzden kredi notunu yükseltmek gerekiyor. Peki en hızlı şekilde kredi notu nasıl yükseltilir? İşte Doç. Dr. Eryılmaz’ın önerisi…

kredi-notu-3.jpg

“BELİRLİ BİR SÜRE DÜZENLİ YAPARSANIZ NOTUNUZU YÜKSELTEBİLİRSİNİZ”

Kredi notu yükseltmenin kredi çekebilmek için temel şart olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Eryılmaz, “İnsanlar kredi çekmek istiyorlar. Kredi çekmek istediklerinde kredi notlarının yüksek olması gerekiyor. Çok acil krediye ihtiyaçları olabiliyor. Kredi kartı ödemelerini son ödeme tarihinden önce yapıp bunu da belirli bir süre düzenli yaparsanız notunuzu yükseltebilirsiniz” önerilerinde bulundu. Ardından sadece 1 ayda bile doğru adımlarla 100 ila 150 puan arasında bir yükseltmenin mümkün olduğunu söyleyen uzman, şu yöntemi önerdi:

“Diyelim ki bir bankadan maaş alıyorsunuz. Bu bankadan düşük limitli bir kredi kartı çıkarıp oradaki kredi kartını maaşınıza bağlayabilirsiniz. Az harcama yaparsanız, otomatik olarak da borç maaşınızdan kesileceği için düzenli bir ödemeniz olur. Son ödeme tarihinden önce öderseniz çok daha iyi olur.”

kredi-notu-1.jpg

“1-6 AY GİBİ BİR SÜRE KREDİ NOTU YÜKSELTİMİ İÇİN YETERLİ OLABİLİYOR”

Kredi notunu yükseltmek isteyenler için ödeme rutinine dair örnek vermeyi de ihmal etmeyen uzman isim, “Mesela ödeme tarihi aralığı 20 ile 30'u arası deniliyor. O ayki borcunuz ne kadarsa hesap kesiminin ilk gününde (ayın 20'sinde) ve tamamını ödeyeceksiniz. Ve bunu düzenli bir şekilde yapacaksınız. Unutmamak adına da kredi kartını maaş kartına ya da başka bir hesaba bağlarsanız daha sağlıklı olabilir. Sorun yaşanmaması adına yine de ödendi mi ödenmedi mi şeklinde hesabın takip edilmesinde fayda var” diye konuştu. Son olarak kredi notu yükseltmek için gerekli olan sürelere işaret eden Doç. Dr. Eryılmaz, şunları söyledi:

“Piyasada normal şartlarda 1-6 ay gibi bir süre kredi notu yükseltimi için yeterli olabiliyor. Çok ciddi değilse 2-3 ay, orta bir risk ise 6 ay sürüyor. Ancak çok ciddi, kara listeye düştüyseniz bu maksimum 2 yıla kadar uzayabiliyor.”

KAYNAK: UŞAK HABER