Meclis’e gönderildi! 2014 öncesi tüm GSS borçları silinecek

Meclis’e gönderildi! 2014 öncesi tüm GSS borçları silinecek
GİRİŞ

Meclis’e son olarak gelen yeni torba yasa ile GSS borçlarına neşter vurulacak. İşte bu yasanın detayları ve kimlerin yararlanabileceği.

Türkiye’de yaşayan herkesin sağlık güvencesi olması için SGK tarafından sunulan genel sağlık sigortası (GSS) sistemi, birçok vatandaşı da borçlu duruma düşürüyor. GSS primlerini ödemeyen veya gelir testine girmeyen kişilerin borçları faizle birlikte artıyor.

Bu borçlar nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanamayanlar da var. Ancak Meclis’e sunulan torba yasa teklifi ile GSS borçlularına af getiriliyor. Peki bu düzenleme kimleri kapsıyor ve nasıl yararlanılacak?

GSS NEDİR VE KİMLER ÖDÜYOR?

GSS, SGK tarafından sağlık sigortası olarak sunulan bir sistemdir. Bu sistem sayesinde işçiler, işverenler, kamu görevlileri, emekliler ve bunların aile fertleri 1 Ocak 2012’den itibaren sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor.

Ancak kendi sigortalılığı olmayan ve ailesinden de sağlık hizmeti alamayan vatandaşlar da GSS kapsamına alınıyor. Bu kişiler kendileri başvurmasa bile GSS tescili yapılıyor. GSS’ye bağlanan bireyler primlerini kendi ceplerinden ödemek durumundalar. Ödeme gücü olmayanların primi ise hazineden karşılanıyor.

GSS BORÇLARI NASIL SİLİNECEK?

GSS primlerini ödemeyen veya gelir testine girmeyen kişilerin borçları faizle birlikte artıyor. Bu borçlar nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanamayanlar da var. Bu mağduriyeti gidermek için geçen yıl çıkan yasa ile 2012 yılına ait GSS prim borçları silinmişti.

Şimdi ise Meclis’e sunulan 80 maddelik torba yasa teklifi ile GSS borçlularına yeni bir af getiriliyor. Teklifin 54’üncü maddesi, 1 Ocak 2014 öncesine ait GSS prim borçlarının ve gecikme cezalarının tamamen silinmesini öngörüyor. Böylece 2013 yılına ait GSS prim borçları da affedilmiş olacak. Daha önce bu süreler için ödenmiş primler ise iade veya mahsup edilmeyecek.

KAYNAK: UŞAK HABER