Memur ve sözleşmelilerin yemek ücretleri belli oldu! O tarihte fiyatlar değişiyor…

Memur ve sözleşmelilerin yemek ücretleri belli oldu! O tarihte fiyatlar değişiyor…
GİRİŞ

Hazine ve Maliye Bakanlığı, memur ve sözleşmeli personelin yemek yardımıyla ilgili yeni tebliğini Resmi Gazete’de duyurdu.

Tebliğe göre, 2024 yılında öğle yemeği servisinden yararlanacak olanlar, gelirlerine göre değişen miktarlarda yemek bedeli ödeyecekler.

Yemek bedelleri, yemek maliyetlerinin şehirlere göre belirlenen oranlarını aşmayacak şekilde hesaplanacak. Bunun yanında yeni düzenlemenin uygulamaya gireceği tarih de belli oldu.

YEMEK BEDELLERİ NASIL BELİRLENDİ?

Tebliğde, yemek yardımının maliyetinin kurum bütçelerinden karşılanacağı belirtildi. Ancak bütçeden karşılanamayan kısım, personelden tahsil edilecek. Bu kısım, yemek maliyetlerinin Ankara, İstanbul ve İzmir’de %66, diğer illerde %50’sini geçmeyecek.

Tebliğ, 15 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu tarihten itibaren, 14 Ocak 2025 tarihine kadar geçerli olacak. Kuruluşlar, personelin durumuna göre, belirlenen miktarlardan daha yüksek yemek bedeli belirleyebilecek.

YENİ ÜCRETLER NE KADAR?

Yeni düzenlemeye göre, memurların günlük yemek bedeli, ek göstergelerine göre 7,70 lira ile 31,41 lira arasında olacak. Ek gösterge, memurların unvanlarına ve hizmet sürelerine göre belirlenen bir değerdir. Ek göstergesi 600 ve altında olan memurlar, en düşük yemek bedeli olan 7,70 lira ödeyecek. Ek göstergesi 5 bin 400 ve üzerinde olan memurlar ise, en yüksek yemek bedeli olan 31,41 lira ödeyecek.

Sözleşmeli personelin günlük yemek bedeli ise, brüt sözleşme ücretlerine göre 9,37 lira ile 37,55 lira arasında olacak. Brüt sözleşme ücreti, sözleşmeli personelin vergi ve kesintilerden önce aldığı ücrettir. Brüt sözleşme ücreti 14 bin 870 lira ve altında olan sözleşmeli personel, en düşük yemek bedeli olan 9,37 lira ödeyecek. Brüt sözleşme ücreti 34 bin 675 lira ve üzerinde olan sözleşmeli personel ise, en yüksek yemek bedeli olan 37,55 lira ödeyecek.

KAYNAK: UŞAK HABER