Milyonlarca ev sahibine iyi haber: Ev sahiplerine emlak vergileri iade edilecek!

Milyonlarca ev sahibine iyi haber: Ev sahiplerine emlak vergileri iade edilecek!
GİRİŞ

Türkiye’de her yıl ödenen emlak vergileriyle ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Belediyeler tarafından tahsil edilen emlak vergisinin bazı durumlarda iadesi de yapılabiliyor!

Türkiye’deki ev sahiplerine iyi haber geldi. Her yıl ödenmesi zorunlu olan emlak vergisinin tutarının gereksiz yere ödendiği bazı durumlar ortaya çıktı. Belediyeler tarafından tahsil edilen söz konusu ödemelerin iade işlemlerine başlandığı aktarılıyor.

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) tarafından açıklanan emsal niteliğinde karar konunu gündeme gelmesini sağladı. Açıklanan söz konusu karar sonrasında fazla ödemiş oldukları emlak vergilerini ev sahipleri iade alabilecek.

2023/04/04/trafik-sigorta-1.jpg

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ ŞARTLARI NELER?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından emlak vergilerinin iadesi konusunda açıklama geldi. Söz konusu açıklamaya göre, emlak vergisi muafiyeti için aranan şartlar belirlendi. Ülkemizde arsa, tarla, yazlık, konut ve işyeri gibi taşınmazlar için düzenli olarak bu vergiler tahsil edildiğinin altı çizildi.

Ev sahibi olmalarına rağmen vergi ödeme gücü olmayanlar ise belirli şartları sağlamaları halinde vergi muafiyetinden yararlanabiliyor. İade yapılması için aranan vergi muafiyeti şartlarından bazıları ise şöyle:

  • Sadece tek bir eve sahip olmak ve evin değerinin 200 m2’yi aşmaması.
  • Emekli, ev hanımı veya engelli olmak.
  • Şehit yakını ve gazi olmak.
  • İşsiz olmak vb.

Aranan söz konusu şartlar emekliler için emekli maaşı dışında, diğer kişiler içinse hiçbir geliri olmaması koşuluyla uygulanıyor.

2023/02/27/para.jpg

GERİYE DÖNÜK EMLAK VERGİSİ İADESİ NASIL ALINIR?

Emlak vergisi ödemesi yapmış ve emlak vergisi muafiyeti kapsamında yer alan kişiler geriye dönük olarak 5 senelik ödeme tutarlarını iade alabiliyor. Bunun için aranan temel şart ise bir dilekçe ile ilgili belediye birimlerine başvurulması olduğu ifade edildi.

Muafiyet kapsamında yer alan kişilerin 5 senelik emlak vergisi iadelerini almaları için dilekçede tüm gerekçeleri belirterek talep oluşturabilmektedir. Dilekçe ile belediyelere başvuru yaptıktan sonra KDK’nın emsal kararı hakkında bilgi verilmesi de gerekebiliyor. Ev sahiplerinin muafiyet kapsamında yer alması halinde ödedikleri söz konusu emlak vergilerini iade alabiliyor.

KAYNAK: UŞAK HABER