OVP verisi asgari ücret hesabını ortaya çıkardı: En az 14, en fazla 18 bin TL!

OVP verisi asgari ücret hesabını ortaya çıkardı: En az 14, en fazla 18 bin TL!
GİRİŞ

Memur ve memur emeklisini ilgilendiren zam görüşmelerinin sona ermesi ile birlikte asgari ücret için harekete geçildi. O veri, formülleri ortaya çıkardı.

Memur ve memur emeklisi maaş zamları için kararlaştırılan yüzde 15+ 10 ve yüzde 6+5 oranlarının ardından gözler asgari ücret artışına çevrildi. Artan enflasyon kapsamında çalışanların ücretlerinin hangi oranda artırılacağı merak konusu oldu.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan enflasyon açıklaması neticesinde senenin ikinci yarısının ilk iki verisi tamamlanırken birtakım zam hesapları da yapılmaya başlandı. Son olarak Orta Vadeli Program’da yer alan 2023 yılı enflasyon tahmini baz alınarak yapılan hesaplarda 4 formülün öne çıktığı öğrenildi. Peki, 2024 yılı asgari ücret zammı ne kadar olacak?

asgari-ucret-3.jpg

OVP VERİLERİ AÇIKLANDI

Asgari ücretin belirlenmesinde esas parametre olarak görev alan 6 aylık enflasyon, 3 Ocak 2024 tarihinde netlik kazanacak. Maaş artışı görüşmeleri ise aralık ayında Asgari Ücret Belirleme Komisyonu tarafından başlatılacak. Bu kapsamda yetkili kurumlar tarafından yapılan enflasyon tahminleri baz alınarak birtakım hesaplamalarda bulunan uzmanlar, olası ücret artışı için bu kez de OVP verilerini ele aldı.

Orta Vadeli Program’da yer alan enflasyon tahminleri ortaya çıktı. Buna göre program kapsamında 2023 yılı için tahmin edilen enflasyon oranı yüzde 65 olarak kayda geçti. 2024 yılı enflasyon hedefi ise yüzde 33 olarak açıklandı.

asgari-ucret-4.jpg

ASGARİ ÜCRET ZAM FORMÜLLERİ

Konuşulmaya başlanan asgari ücret artışında 4 formülün öne çıktığı öğrenildi. İlk formüle göre OVP tahmininde yer alan yüzde 65’lik enflasyon sene başında geçerli olan 8 bin 506 TL’lik ücrete dahil edilebilir ve ücret refah payı hariç 14 bin 36 TL’ye yükseltilebilir. İkinci formüle göre ise mevcut asgari ücrete senelik enflasyon dahil edilir ve 11 bin 402 TL’lik tutar 18 bin 813 TL olarak güncellenir.

Üçüncü formüle göre ücret artışında bir tamamlama söz konusu olabilir. Yani temmuz ayında yüzde 34 olarak açıklanmış olan enflasyon OVP’nin tahmininde yer alan yüzde 65’lik enflasyon tahminine tamamlanarak ücret 14 bin 937 TL’ye yükseltilebilir. Son olarak 6 aylık enflasyon baz alınarak ücret artışına gidilebilir. Buna göre senenin ikinci yarısı için ortaya konan yüzde 37,76’lık enflasyon tahmininin gerçekleşmesi durumunda yeni ücret refah payı hariç 15 bin 707 TL olarak açıklanır.

KAYNAK: UŞAK HABER