Para transferinde ‘Ödeme İste’ sistemi hayata geçti

Para transferinde ‘Ödeme İste’ sistemi hayata geçti
GİRİŞ

TCMB ve BKM’nin ortak projesi olan ‘Ödeme İste’ sistemi hayata geçti. Sistem, alacaklı ve borçlunun ödeme işlemlerini hızlı ve güvenli bir şekilde yapmasını sağlıyor.

TCMB ve BKM’nin ortak projesi olan ‘Ödeme İste’ sistemi hayata geçti. Sistem, alacaklı ve borçlunun ödeme işlemlerini hızlı ve güvenli bir şekilde yapmasını sağlıyor.

‘Ödeme İste’ ile para transferi kolaylaşıyor! Ödeme iste nedir? Nasıl kullanılır?

‘Ödeme İste’ sistemi, alacaklı ve borçlunun ödeme öncesinde iletişim kurmasını sağlayan bir altyapıdır. Bir ödeme sistemi veya aracı değildir.

Şu anda 10 bankanın desteklediği sistem, kira, borç, harçlık gibi ödemelerde büyük kolaylık sunuyor. Peki sistem nasıl çalışıyor? İşte yeni ödeme sistemi ile alakalı tüm bilinmesi gerekenler.

ALACAKLI, BORÇLUDAN ÖDEME TALEP EDEBİLİYOR

‘Ödeme İste’ sisteminin çalışma mantığı şöyle: Alacaklı, borçludan para istemek istediğinde, borçlunun IBAN numarası, ismi, istenen tutar ve talebin süresi gibi bilgileri bankasına giriyor. Banka, bu bilgileri borçlunun bankasına iletiyor. Borçlunun bankası da borçluya uygulama üzerinden bir bildirim gönderiyor. Borçlu, bu bildirime onay verirse, para FAST sistemiyle anında alacaklının hesabına geçiyor. Borçlu, isteği reddetme hakkına da sahip.

KİRA, BORÇ, HARÇLIK ÖDEMELERİ RAHATLIYOR

‘Ödeme İste’ sistemi, özellikle kira, borç, harçlık gibi ödemelerde kullanıcıların işini kolaylaştırıyor. Örneğin, ev sahibi kiracısına kira ödemesini hatırlatmak için ‘Ödeme İste’ kullanabiliyor. Ya da anne-baba, öğrenci çocuklarına harçlık göndermek için bu sistemi tercih edebiliyor. Borçlular da alacaklılarına ek süre talep etmek için 'Ödeme İste’yi kullanabiliyor.

‘Ödeme İste’ kullanmak için alacaklının, borçlunun hesap bilgilerini (Kolay Adres, TR Karekod veya IBAN+Ad Soyad) biliyor olması gerekir. ‘Ödeme İste’ uygulamasında değişik Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları da (ÖHS) kullanılabiliyor. Borçlunun ÖHS’si, alacaklının talebini borçluya uygulama üzerinden bildirecek. Borçlu 'Ödeme İste’ye kabul veya ret yanıtı verebilir. ‘Ödeme İste’ sisteminde, borçlu ödeme talebini kabul ettiğinde, ödeme FAST veya havale yoluyla yapılacak.

KAYNAK: UŞAK HABER