Prim eşitliğinde yeni gelişme! Erken emeklilik yalnızca o Bağ- KUR'lular için geçerli

Prim eşitliğinde yeni gelişme! Erken emeklilik yalnızca o Bağ- KUR'lular için geçerli
GİRİŞ

Prim günü şartı yüksek olduğu için EYT kapsamında emekli olamayan Bağ- KUR’lular için erken emeklilik fırsatı duyuruldu. Uzman isim küçük esnafa dikkat çekti.

Prim eşitliğinde yeni gelişme! Erken emeklilik yalnızca o Bağ- KUR'lular için geçerli - Mart 2023 tarihinde yürürlüğe girmiş olan EYT yasası kapsamında milyonlarca kişiye SGK tarafından emekli maaşı bağlandı. Sigorta başlangıç tarihi, sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlayan EYT’liler yaş şartına takılmadan erken emeklilik sevinci yaşarken Bağ- KUR’lu EYT’liler için belirlenmiş olan 9 bin günlük prim şartı birçok kişiyi hayal kırıklığına uğrattı.

Uzun süredir gündemde olan SSK- Bağ- KUR prim eşitliği düzenlemesi ile milyonların EYT kapsamında erken emekli olabileceği konuşulurken yetkililerden heyecanlandıran açıklama geldi. Meclis’in açılması ile birlikte yaklaşık olarak 1 milyon Bağ- KUR’luyu kapsayacak olan prim düzenlemesinin gündeme getirileceğini belirten yetkililer, yüzleri güldürdü.

Bağ- KUR’luların EYT kapsamında daha düşük prim karşılığında emekli olabilmelerini sağlayacak olan düzenleme için geri sayım devam ederken uzman isimden konuya ilişkin birtakım açıklamalar geldi. SGK Uzmanı İsa Karakaş, bazı Bağ- KUR’luların düzenleme kapsamında olmayacağını belirtti.

YALNIZCA KÜÇÜK ESNAF VE ÇİFTÇİ İÇİN GEÇERLİ

Ekim ayında gündeme geleceği tahmin edilen SSK- Bağ- KUR prim eşitliği düzenlemesi ile birlikte Bağ- KUR’luların emeklilik için sağlamaları gereken 9 bin günlük prim şartı 7 bin 200 güne düşürülecek. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan SGK Uzmanı İsa Karakaş söz konusu düzenlemenin tüm Bağ- KUR’luları kapsamayacağını vurguladı. Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına kayıtlı olanlara dikkat çeken Karakaş, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bakkal, kıraathane sahipleri, kasap, kuaför, ayakkabıcı gibi ‘küçük esnaf’ olarak tabir edilen kesim bu düzenlemeden yararlanacaktır. Ancak şirket sahibi olan, bilanço esasına göre defter tutan büyük işverenler bu düzenlemeden faydalanamayacak.”

5 YIL ERKEN EMEKLİ OLACAKLAR

Söz konusu düzenlemenin ekim ayında gündeme gelmesini beklediğini ifade eden Karakaş, düzenleme ile birlikte küçük esnafın 5 yıl daha erken emekli olabileceğini belirtti. Düzenlemenin kabul edilmesinin ardından 7 bin 200 günlük prim şartının geçerli olacağını belirten Karakaş, bu sınırdan fazla primi olanlara ise SGK tarafından geri ödemenin yapılmayacağını ifade etti. Karakaş, SGK’nın yalnızca askerlik ve yurt dışı gibi borçlanma durumlarında geri ödeme yaptığını vurguladı.

KAYNAK: UŞAK HABER