Rapor parası nasıl alınır? PTT'ye gitmeden rapor parası alınır mı?

Rapor parası nasıl alınır? PTT'ye gitmeden rapor parası alınır mı?
GİRİŞ

PTT üzerinden hak sahiplerine yatırılan rapor parası PTT’ye gitmeden de alınabiliyor. Peki, PTT’den rapor parası nasıl alınır? Rapor parası kimler alabilir?

Rapor parası ya da iş göremezlik ödeneği olarak bilinen ödemeler, işçinin iş kazası veya meslek hastalığı geçirmesi ya da hatalık, analık gibi zaruri hallerden işe gelememe durumunda gelir kaybını önlemek için verilen bir destektir.

Sigortalı çalışanların belirli koşulları sağlamaları halinde rapor parasından yararlanması mümkündür. Bilindiği üzere bu rapor paraları PTT üzerinden hak sahiplerinin hesabına yatırılmaktadır. e – Devlet üzerinden bu kişilerin rapor parasını farklı bir hesaba aktarmaları da mümkündür.

2023/03/11/edevlet.jpg

E – DEVLET RAPOR PARASI NASIL ALINIR?

Sigortalı çalışanların gelir kaybını önlemek için sağlanan rapor parasının PTT üzerinden alınması gerekiyor. Ancak PTT şubesine gitmeden de bu paraları almak mümkündür. Rapor parasını farklı bir hesaba aktarma ve değiştirme ihtiyaçları olanların e – Devlet üzerinden basit birkaç işlem adımını takip etmeleri mümkündür.

T.C. kimlik numarası ve e – Devlet şifresi ile sisteme girdikten sonra ‘’Sosyal Güvenlik Kurumu’’ hizmet ekranından ‘’Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama’’ sayfasına girilir. Ardından ‘’Şahıs Ödemeleri Sorgulama’’ yapılır. Açılan sayfada ‘’Yeni Hesap Tanımla’’ butonuna tıklanır. Buradan banka seçimi ve hesap bilgileri girildikten sonra işlem onaylanır.

2023/02/27/atm-bankamatik-4.jpg

KARTSIZ PTT ATM’DEN RAPOR PARASI NASIL ALINIR?

Eğer PTT’de herhangi bir hesabınız yoksa ve adınıza yatan rapor parasını çekmek istiyorsanız da bazı adımları takip etmeniz gerekecektir. PTT kartı olmadan rapor parasını almak için T.C. kimlik belgesi ile gişe üzerinden işlem yapılması mümkündür. Rapor parası alma süresi ödeneğin PTT’ye yatırıldıktan sonra en geç 2 ay olarak belirlenmiştir. Bu süre içinde alınmayan ödemeler SGK tarafından emanet hesaba aktarılır.

2023/02/21/para-2.jpg

RAPOR PARASI ALMA ŞARTLARI NELERDİR?

Rapor parası veya iş göremezlik ödeneği alınması için bazı şartlar aranmaktadır. Bu ödenecekten yararlanmak isteyenlerde aranan şartlar ise şunlardır:

  • Aktif bir sigortalı çalışan olmak,
  • Bir sağlık kuruluşundan istirahat raporu almış olmak,
  • İş göremezlik durumundan önceki 12 ay en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması vb.