Refah payı müjdesi: Emeklilerin Temmuz zammı ne kadar olacak?

Refah payı müjdesi: Emeklilerin Temmuz zammı ne kadar olacak?
GİRİŞ

2024 yılı temmuz ayında yapılacak emekli maaşı zammı için belirleyici olan enflasyon verileri açıklandı. Şubat ve mart aylarına ait enflasyon rakamlarına göre SSK ve BAĞ-KUR emeklisine en düşük zam oranı kesinleşti.

Emekli maaşlarının belirlenmesinde etkili olan enflasyon rakamları merakla bekleniyor. Ocak ayında yapılan yüksek zam ve refah payı sonrası, Temmuz ayında da emeklilerin maaşlarında artış olacak. Peki emeklilerin Temmuz zammı ne kadar olacak?

MERKEZ BANKASI TAHMİNİ DİKKAT ÇEKTİ

Merkez Bankası, Mayıs ayı enflasyon tahminini yüzde 73 olarak açıkladı. Bu tahmin, emekli maaşlarına yapılacak zam oranlarını etkileyecek. Merkez Bankası’nın tahminine göre, 5 aylık enflasyon oranı yüzde 21 olacak. Bu oranın üzerine Haziran ayı enflasyonu eklendiğinde, 6 aylık enflasyon oranının yüzde 22-24 arasında çıkması bekleniyor.

EMEKLİLERİN MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

6 aylık enflasyon oranına göre, emeklilerin maaşları şöyle olacak:

SSK ve BAĞ-KUR emeklileri, 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alacak. Bu oran yüzde 22-24 arasında olacak. Ayrıca refah payı da eklenebilir. Taban maaşlar da artırılabilir.

Memur ve memur emeklileri, toplu sözleşme zammı olan yüzde 10’un üzerine, enflasyon farkını alacak. Bu fark yüzde 6,09 ile 7,83 arasında olacak. Böylece memur ve memur emeklilerinin zam oranı yüzde 16,70-18,61 arasında olacak. İşte Merkez Bankası’nın tahminine göre hesaplanan emekli maaşları:

6 aylık enflasyon: %21,03 çıkarsa

SSK ve BAĞ-KUR emeklisi artışı: %21,03

Memur ve emeklisi enflasyon farkı: %5,24

Memur ve emeklisi artışı: %15,77

6 Aylık Enflasyon %22 Çıkarsa

SSK ve BAĞ-KUR emeklisi artışı: %22

Memur ve emeklisi enflasyon farkı: %6,09

Memur ve emeklisi artışı: %16,70

6 Aylık Enflasyon %24 Çıkarsa

SSK ve BAĞ-KUR emeklisi artışı: %24

Memur ve emeklisi enflasyon farkı: %7,83

Memur ve emeklisi artışı: %18,61

KAYNAK: UŞAK HABER