SEDDK’dan yeni düzenleme: Zorunlu trafik sigortası yaptıranları ilgilendiriyor!

SEDDK’dan yeni düzenleme: Zorunlu trafik sigortası yaptıranları ilgilendiriyor!
GİRİŞ

Artan zorunlu trafik sigortası primleri sonrası adım atan SEDDK’dan yeni bir düzenleme kararı geldi. SEDDK’nın kararı sonrası sektör ve sürücüler cephesinden açıklamalar yapıldı.

SEDDK’dan yeni düzenleme: Zorunlu trafik sigortası yaptıranları ilgilendiriyor! - Trafik sigortasında poliçe kesilememesi yönündeki tartışmaların son bulması için bir süredir yeni bir düzenleme üzerinde çalışan haftalarda Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu (SEDDK), “Trafik Teklif Platformu” için ilk adımı atmaya hazırlanıyor. Süreçle ilgili olarak Resmi Gazete aracılığıyla bir karar yayınlamış olan SEDDK, zorunlu trafik sigortasında teklif alamayanların azami prim tutarlarını belirlemeyi hedefliyor. Bu kapsamda sektör ile sürücüler ise bambaşka düşünüyor.

SEDDK tarafından belirlenmesi beklenen azami prim tutarlarının arından ikinci adımda sigorta şirketlerinin platforma erişimi için yazılımlarını tamamlanması beklemeyi amaçlayan SEDDK’nın yeni düzenlemesi kapsamında gerçekleşecek değişiklikler gün ve gün ortaya çıkmaya devam ederken; sektör, fiyat serbestliği, sürücüler ise indirim bekliyor. Her iki cephe de fiyatlardan memnun olmadığını dile getiriyor.

2023/07/19/trafik-sigortasi-ucreti-hesaplama-3.jpg

SİGORTA ŞİRKETLERİNDEN SERBESTLİK TALEBİ

Havuz trafik sigortası sisteminden bir süredir şikayetçi olan sigorta şirketlerinin serbest tarife uygulamasına geçilmesini talep ettiği öğrenildi. Konuya ilişkin açıklama yapan sektör temsilleri, uluslararası uygulamalara işaret ederek, “Uluslararasında da bu serbest tarife sistemi esastır” diyor. Aynı şekilde teminatlara işaret eden sektör kaynakları, “Serbest piyasaya geçilmesi ve uygun teminatlar oluşturulması gerekiyor. Şu anda 120 bin lira teminat veriyor sektör. 120 bin lira da bence yeterli değil. Bunun makul hale getirilmesi lazım” ifadelerini kullanıyor.

2023/04/04/trafik-sigorta-2.jpg

ARAÇ SAHİPLERİ SERBEST PİYASAYA TEPKİLİ

araç sahiplerinde ise durum biraz daha farklı. Zorunlu trafik sigortası fiyatlarının yeniden artacağı görüşünde olan araç sahipleri, serbest fiyat belirlenmesinin izin verilmesi halinde fiyatların önüne hiç geçilemeyeceğini düşünüyor. Öyle ki pek çok sürücü, fiyatlara tepkisini; “Geçen sene 500 liraya yaptırdığım sigortayı bu sene 1500 liraya yaptırıyorum”, “Mecbur olduğu için yaptırdım, mecbur olmasa yaptırmam”, “Serbest piyasa olursa çok yüksek fiyat teklif edilebilir”, “Zaten şu durumda bile pahalı. Bir tek onunla da kalmıyor ki! Muayenesidir, lastiğidir, bakımıdır…”, “Zorda kalırsak arabayı satarız” gibi ifadeler ile dile getiriyor.

KAYNAK: UŞAK HABER