Şehirlerin vergi karnesi açıklandı! Uşak’ın durumu vahim…

Şehirlerin vergi karnesi açıklandı! Uşak’ın durumu vahim…
GİRİŞ

Türkiye’de 2023 yılında 5.3 trilyon lira vergi beyan edildi. Bu vergilerin 4.5 trilyon lirası ödendi. Tahsilat oranı yüzde 83.7 oldu. Bu oranı yükselten en büyük etken İstanbul oldu. Uşak’ın durumu ise kötü.

Haber Türk’ün yapmış olduğu habere göre İstanbul, beyan ettiği verginin yüzde 89.4’ünü ödedi. İstanbul’un ödediği vergi, Türkiye’nin toplam vergisinin yüzde 47.5’ine denk geldi. İstanbul, Türkiye’nin vergi gelirlerinin neredeyse yarısını tek başına sağladı.

İstanbul, dünyada bu başarıyı gösteren tek şehir oldu. İstanbul, deprem yılında bütçeye büyük katkı yaptı ve Türkiye’nin can damarı oldu.

VERGİ ÖDEMESİNDE BAŞARILI İLLER

Vergi tahsilatında İstanbul’un ardından en başarılı il Kocaeli oldu. Kocaeli, beyan ettiği verginin yüzde 88.8’ini ödedi. Kocaeli, Türkiye’nin vergisinin yüzde 5.2’sini karşıladı. İstanbul ve Kocaeli, vergi ödevini en iyi yerine getiren iller oldu. Türkiye’nin vergisinin yüzde 87.8’i sadece 10 il tarafından ödendi. Bu iller İstanbul, Kocaeli, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana, Mersin, Gaziantep ve Eskişehir oldu. Bu iller, Türkiye’nin ekonomik gücünü temsil etti.

VERGİ TAHSİLATINDA SORUNLU İLLER

Ankara’da vergi sorunu yaşayan yerlerden. Başkent, Türkiye’nin vergisinin yüzde 10’unu ödedi. Ankara’nın düşük tahsilat oranının nedeni, özel yasası olan bir kamu kuruluşu olmasıdır. Bu kuruluşun ithalde ödemesi gerekli olan KDV'yi özel yasasından ötürü ödememesi başkentin tahsilat oranını azalttı. Vergi tahsilatında diğer sorunlu iller ise doğu illeri, Yozgat, Karabük, Tekirdağ, Uşak ve Düzce oldu. Ayrıca geçen yıl deprem yaşayan illerde de tahsilat düştü. Bu iller, devletin desteğine ihtiyaç duydu.

UŞAK EN KÖTÜLER ARASINDA

Uşak’ın tahakkuk ettiği tutar vergi miktarı 4.523 milyon TL idi ama tahsil edilen tutar 2.943 milyon TL’de kaldı. Tahakkuk/tahsilat oranı: Yüzde 65,1

KAYNAK: UŞAK HABER