SGK harekete geçti: 4 asgari ücret para cezası var! e-Devlet’ten hemen yaptı

SGK harekete geçti: 4 asgari ücret para cezası var! e-Devlet’ten hemen yaptı
GİRİŞ

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) o kişiler için harekete geçti. Bu işlemi yapmayanlar için 4 asgari ücret idari para cezası uygulanıyor. Evinde gündelikçi çalıştıranlar dikkat!

SGK harekete geçti: 4 asgari ücret para cezası var! e-Devlet’ten hemen yaptırın! - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), evinde gündelikçi çalıştıranlar için harekete geçti. Ayda 4 gün ev hizmetlisi çalıştıran bir kişinin aylık prim tutarı sadece 35,76 TL olurken, birçok kişi bu primleri ödemiyor. Sigortasız gündelikçi çalıştıranların tespit edilmesi halinde 4 asgari ücret idari para cezası uygulanıyor.

2014 yılında yapılan düzenleme ile ev hizmetlerinde çalışanların da sosyal güvencesi sağlanabiliyor. Bu tarihten itibaren ev hizmetleri çalıştıran kişilerin çalıştırdıkları süreye göre prim ödemeleri gerekiyor. Eğer prim ödenmediği tespit edilirse para cezası uygulanıyor.

ev-temizlik-1.jpg

E-DEVLET ÜZERİNDEN İŞLEM YAPILIYOR!

Ev hizmetlisi çalıştıran kişilerin söz konusu çalışanları için sigorta primlerini yatırmaları gerekiyor. Ay içinde 10 gün ve üzeri çalıştıranlar Ek 9 formu ile işlem yapabiliyor. Ay içinde 10 günün altında çalıştıranlar ise SMS veya e – Devlet üzerinden kolayca işlem yapabiliyor.

Milliyet’ten Cem Kılıç’ın haberine göre, ayda 10 gün ve üzeri ev hizmetlisi çalıştıracak kişilerin Kolay İşverenlik kapsamında tescil yaptırarak kendi beyanlarını yapmalarının mümkün olduğu aktarıldı. Bu noktada kaç gün çalışılacağının tespit edilmesi gerekiyor.

ev-temizlik-2.jpg

4 ASGARİ ÜCRET PARA CEZASI UYGULANIYOR!

Gündelikçi çalıştıran kişilerin çalışanları için sigorta ödemeleri gerekiyor Kayıt dışı istihdamın ortadan kaldırılması için hem idari para cezası hem de prim borcu ortaya çıkabiliyor. Bu noktada cam silerken düşme ya da kaza yaşanması halinde ev sahibi sorumlu oluyor. Bu nedenle haftada bir gün gelen gündelikçi için bile sigorta yaptırılması gerekiyor.

Sigortasız olarak gündelikçi çalıştırılmasının tespit edilmesi halinde 4 asgari ücret idari para cezası uygulanıyor. 53 bin TL’yi aşan ceza ise sadece 1 aylık sigortasız çalıştırmanın cezası olarak hesaplanıyor. Tespit ise genelde şikayet üzerine yapılıyor. Sitelerde giriş çıkış ve kamera kayıtları da bu kapsamda çalıştırılmaya dair delil teşkil ediyor. Temmuz ve Aralık ayları arasında bir gün için ödenecek tutar ise 8,94 TL olarak belirlendi.

KAYNAK: UŞAK HABER