SGK resmen açıkladı! 45 meslek grubu için erken emeklilik kapısı aralandı

SGK resmen açıkladı! 45 meslek grubu için erken emeklilik kapısı aralandı
GİRİŞ

Erken emekliliğin yolunu gözleyenlere Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan müjdeli haber geldi. Kamu kurumu, bazı meslek grupları için emeklilik yaşının geriye çekildiğini bildirdi.

SGK resmen açıkladı! 45 meslek grubu için erken emeklilik kapısı aralandı - Yaş, sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlayan tüm vatandaşlar, hizmet dökümleri doğrultusunda hesaplanan emekli maaşını almaya hak kazanır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bağlanan emekli maaşları, kişinin yaşına ve diğer özelliklerine göre değişiklik gösterir. Bu kapsamda birçok kişi 58- 60 yaş aralığını beklemeden emekli olmanın bir yolu olup olmadığını sık sık araştırır.

Sosyal Güvenlik Kurumu bazı durumlar için erken emeklilik hakkının söz konusu olduğunu belirtmiştir. Hastalık, iş kazası gibi durumlarda malulen emeklilik sisteminin devreye girdiğini ifade eden kamu kurumu, bazı meslek grupları için de yıpranma hakkının olduğuna dikkat çekmiştir. Peki, meslek gruplarına göre erken emeklilik şartları nelerdir? İşte ayrıntılar…

YIPRANMA PAYI DEVREYE GİRİYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu sigorta girişi yapılmış olan tüm vatandaşlara belirli kriterler çerçevesinde emeklilik hakkı sunar. Emeklilik hakkının devreye girmesi için yaş, prim günü ve sigortalılık süresi şartlarının sağlanması gerekir. Ancak bazı durumlarda bu şartlarda esneklik söz konusudur. Kamu kurumu çalışma şartları ağır olan iş gruplarında ter döken vatandaşlara her yıl için yıpranma payı tanımlar böylelikle o kişilerin erken emekli olması sağlanır.

ERKEN EMEKLİLİĞİ HAK EDEN MESLEK GRUPLARI

Yıpranma payından yararlanarak erken emekliliği hak eden bazı meslek grupları şu şekilde:

Emniyet mensupları, TRT çalışanları (haber), radyoaktif işlerde çalışanlar, Sahil Güvenlik Komutanlığı çalışanları, asit üretimi yapan fabrika ve atölyelerde çalışanlar, madencilik ve yeraltı işlerinde çalışanlar, cıva üretim işlerinde çalışanlar, demir- çelik fabrikası çalışanları, askerler, ebeler, basın- yayın çalışanları, itfaiye çalışanları, TBMM yasama organı üyeleri, ceza infaz kurumu görevlileri, hastabakıcı hemşireleri, su altı çalışanları, kurşun ve arsenik çalışanları, diş hekimleri, eczacılar, cam fabrika ve atölye çalışanları, termik santral çalışanları, toplum sağlığı teknisyenleri, kok fabrikası çalışanları, ihtiyat pilotları, çimento fabrikası çalışanları, döküm fabrikası çalışanları, alüminyum fabrikası çalışanları, hemşireler.

KAYNAK: UŞAK HABER