SGK sahte EYT'lilere karşı işlem başlattı: Aylıklar faizi ile geri alınacak!

SGK sahte EYT'lilere karşı işlem başlattı: Aylıklar faizi ile geri alınacak!
GİRİŞ

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) o kişiler için harekete geçti. Emelli aylığı olarak ödenen paralar faizi ile geri alınacak. Sahte işyerlerinde çalışan adına ödenen hizmetler iptal ediliyor!

Türkiye’de son dönemde emeklilikle ilgili yapılan yeni düzenlemeler kapsamında EYT’liler ilk sıralarda yer alıyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının ardından sahte sigortayla emekli olan ya da olmaya çalışan birçok sahte EYT’li de bu kapsamda tespit edildi.

Sahte işyerlerinde çalışan adına bildirilen hizmetler iptal ediliyor. SGK tarafından başlatılan yakın takip sonrasında söz konusu kişilerin aldıkları emekli aylıkları iptal edilirken faizi ile geri ödemeleri de sağlanacak.

2023/02/21/para-2.jpg

EMEKLİ AYLIKLARI FAİZİ İLE GERİ ALINACAK!

Sabah’ta yer alan bir habere göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kağıt üzerinde sigortalı gösterilen kişiler ve sahte işyerlerine yönelik yakın takibe başladığı ifade edildi. Yapılan incelemeler sonrasında sahte sigortada birçok farklı yönteme başvurulduğu ifade ediliyor. Emeklilik için gün sayısını doldurmak, sigorta ve vergi teşviklerinden yararlanmak, asgari işçilik uygulamasındaki barajı doldurmak gibi amaçlarla yasal olarak faaliyette görülen işyerlerine bu kişilerin gitmedikleri ifade edildi.

İş gitmediği halde çalışıyor görünen ve kağıt üstünde sigortalı yapılıp çalışmadan prim yatırılan kişilerin emekli maaşları kesiliyor. Kesilen emekli maaşlarının yanı sıra faizi ile geri alınmasına dair çalışmalar da yapılıyor.

2023/07/21/alacak-davasi-nasil-acilir-1.jpg

HAPİS CEZASI İSTEMİYLE DAVA AÇILIYOR!

Sahte işyeri açıp insanları sahte sigortalı yapanlar hakkında 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılabildiği aktarılıyor. İşverenden sahte işyerinin açık kaldığı döneme ilişkin vergiler cezasıyla alınıyor. Yapılan soruşturmanın ardından, usulsüz işlemlerde sahte sigortalı gösterilmelerine yardımı olan, para karşılığı işyerinde prim yatırmadan sahte sigortalılık sağlayanlar hakkında da yasal işlem yapılıyor.

EYT’den yararlanmak için aranan şartları sağlamak gerekiyor. EYT başvurusunda yapılan incemeler sonrasında bazı çalışanların ise prim günleri usulsüz sigorta girişleri nedeniyle iptal ediliyor. SGK uzmanları tarafından ilgili kişilerin dökümleri inceleniyor. İnceleme sonrasında S, K ve Ş harflerinden biri konularak sahte işyeri, kontrollü ve şüpheli olarak sınıflandırılıyor.