SGK toplu para iadesine başladı: Emekli olamayanlara paraları iade edilecek!

SGK toplu para iadesine başladı: Emekli olamayanlara paraları iade edilecek!
GİRİŞ

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) toplu para iadelerine başladı. Peki, SGK para iadesi kimlere yapılacak? Fazla prim ödeyen ve yaş şartını sağlayanlar yararlanabilecek…

SGK toplu para iadesine başladı: Emekli olamayanlara paraları iade edilecek! - Türkiye’de emeklilik sistemiyle ilgili reform niteliğinde birçok yeni düzenleme devreye girdi. Başta EYT düzenlemesi olmak üzere birçok konu çözüme kavuştu. Son dönemde önemli konulardan biri ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan toplu para iadeleri oldu.

Vatandaşların SGK’ya ödenen primleri iade almaları mümkündür. Bunun için bazı temel şartların sağlanması gerekiyor. Fazla prim ödeyen ve emeklilik yaş şartını sağlayanlar prim iadesi alabiliyor.

2023/02/21/para-5.jpg

SGK PRİM İADESİNİ KİMLER ALABİLİR?

Mevcut sisteme göre sigortalı olarak çalışanlar belirli prim gün sayısını ve yaş şartını sağlayarak emekli olabiliyor. Ancak çeşitli nedenlere bağlı olarak emekli olamayan vatandaşlar ödedikleri bu primleri iade alabiliyor. Ayrıca vefat eden sigortalının yakınları, ölüm aylığı almıyorsa ödenmiş prim ücretlerini toplu olarak alabiliyor.

Emeklilik yaşını dolduran ve prim gün sayısı yeterli olan vatandaşlar, SGK’ya prim ödemelerini peşin olarak alabiliyor. Prim ödemesi yaparken fazla ödeme yapan vatandaşların da bu fazla kısmı iade almaları mümkündür.

2023/02/21/para.jpg

SGK TOPLU PARA İADESİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Prim ödemelerini yapmalarına rağmen emekli olamayan vatandaşlar prim ödemelerini toplu olarak iade alabiliyor. Bu kapsamda başvuru yapmak isteyenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) il müdürlüklerine başvurularını iletmeleri gerekiyor.

Çalıştığı işten ayrılanlar, iş yerini kapatanlar ve emekli olmayanların ödenen primleri iade almak için SGK ilgili birimlerine başvuru yapmaları gerekmektedir. Ayrıca e – Devlet üzerinden, kişinin emeklilik için gerekli yaş şartını doldurduğu halde primi yeterli olmadığı için emekli olamadığı durumlarda ‘’Toptan Ödeme Talebi’’ oluşturması da mümkündür.

KAYNAK: UŞAK HABER