SGK’dan cenaze yardımı nasıl alınır? İşte en hızlı yöntem

SGK’dan cenaze yardımı nasıl alınır? İşte en hızlı yöntem
GİRİŞ

SGK, sigortalıların hayatlarının her aşamasında onlara destek oluyor. Bu desteklerden biri de sigortalı öldüğünde yakınlarına yapılan cenaze yardımı.

Cenaze yardımı, halk arasında “Cenaze Parası” olarak da bilinen bir ödemedir. SGK, sigortalı öldüğünde eşi, çocukları veya anne-babasına bu ödemeyi yapar. Bu

Ancak bu yardımdan faydalanmak için bazı şartlar var. Türkiye Gazetesi yazarı İsa Karakaş, bu konuda bilgi verdi. İşte cenaze parası almak için en kısa yol.

CENAZE YARDIMI KİME ÖDENİR?

Cenaze yardımı, sigortalının hak sahiplerine ödenir. Eğer hak sahipleri yoksa ya da cenazeyi onlar kaldırmamış ise cenazeyi kaldıran gerçek ya da tüzel kişilere belgeleri göstererek bu ödemeyi alabilirler. Ancak burada önemli bir nokta var o da ödeme, cenaze ödeneği tutarını aşamaz.

Bu ödemeyi almak için dul veya yetim aylığı başvurusu yaparken SGK’ya dilekçe vermek yeterlidir.

CENAZE YARDIMI NE KADAR?

Cenaze yardımı tutarı, her yıl TÜFE oranına göre artar. 2023 yılında TÜFE oranı %64,77 olduğu için cenaze yardımı tutarı da 2.054,00 TL’den 3.385,00 TL’ye çıktı. Bu tutar, 2024 yılı için geçerlidir.

Cenaze yardımını almak için 5 yıllık bir süre vardır. Sigortalının ölüm tarihinden itibaren 5 yıllık bir süre içinde SGK’ya başvurulması gerekir. Cenaze yardımı, emekli olan sigortalılar için de geçerlidir. Ancak emekli olan sigortalının kurumu, cenaze masraflarını karşılamış ise, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından cenaze yardımı ödenmez.

Cenaze yardımı, SGK’nın sigortalılara sunduğu önemli bir hizmettir. Bu hizmetten haberdar olmayan veya faydalanamayan çok kişi vardır. Bu nedenle, cenaze yardımı ile alakalı bilinçli davranmak, insanlara böyle bir hakkı olduğunu duyurmak ve insanların haklarını aramasını sağlamak gerekir.

KAYNAK: UŞAK HABER