Sıfır otomobil almak isteyenler hemen değerlendirsin: İndirim 200.000 TL’yi buldu!

Sıfır otomobil almak isteyenler hemen değerlendirsin: İndirim 200.000 TL’yi buldu!
GİRİŞ

Araç piyasasında yaşanan değişikliklere ilişkin bir açıklama yapan İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel, otomobil sektöründe başlayan 200.000 TL’ye varan indirim kampanyasını anlattı.

Sıfır otomobil almak isteyenler hemen değerlendirsin: İndirim 200.000 TL’yi buldu! - Otomobil ve hafif ticari araç pazarında 2023 yılı Eylül ayı satış rakamları açıklandı. Bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 56 büyüme kaydeden bu pazar, 96.793 adet satışa ulaştı. Ocak-eylül döneminde de büyüdüğü görülen pazarda yaklaşık yüzde 65 oranında büyüme kayda geçti. Bu dönemde 857.575 adede ulaşan otomobil ve hafif araca ilgi artmaya başlamışken, kampanyalar da hızla artmaya başladı.

Daha önce sonbaharda kampanyaların artacağına ilişkin açıklama gerçekleştiren İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, yeni ayın kampanyalarına ilişkin bilgi verdi. Otomobil sektörünün gidişatını da değerlendiren Ertemel, kampanyalarda indirim oranının 200 bin TL’yi bulduğunu bildirdi.

2023/03/14/otomobil-kampanya-1.jpg

“OTOMOBİL KARLI BİR KAYIT DIŞI TİCARET ALANI OLARAK GÖRÜLDÜĞÜNDEN TALEP OLDUKÇA YÜKSEKTİ”

Otomobile talep düşse de satış rakamlarının yükseldiğine dikkat çekerek açıklamalarına başlayan Ertemel, “Otomobile talebin düşük olduğu konuşulan bir ortamda satış adetlerinin nasıl rekor düzeylere ulaştığı akla gelebilir. Pandemi sebebiyle üretimin oldukça limitli olmasının yarattığı ortam neticesinde otomobil yatırım aracı ve karlı bir kayıt dışı ticaret alanı olarak görüldüğünden talep oldukça yüksekti” dedi. Özellikle Ticaret Bakanlığı’nın al-satçıları aradan çıkarmak ve köpük fiyatları gidermek için yapmış olduğu düzenlemenin meyvelerinin toplanmaya başladığını bildiren Ertemel, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“2023 yılı itibarıyla üretimin artmasıyla bu sorunlar etkisini yitirmeye başladı. Ticaret Bakanlığı’nın geçtiğimiz aylarda attığı önemli adımlar neticesinde ise kamuoyunda al-satçı olarak bilinen, kayıt dışı ticaret maksatlı otomobil alan kişiler sektörden uzaklaşarak siparişlerini iptal etti. Hem sıfır araçta yaşanan bollaşma hem de iptal edilen bu tür siparişlerin yerine, reel kullanıcıların halihazırda var olan siparişlerinin öne çekilmesi sebebiyle satış rakamları halen yüksek görünmektedir.”

2023/03/30/otomobil-arac-satis-1.jpg

“MARKALAR KENDİ BÜNYELERİNDE SIFIR FAİZLİ FİNANSMAN AVANTAJLARI SUNMAYA BAŞLADI”

Daha önce otomobil sektöründe kampanyaların artış yaşayacağına ilişkin sinyalleri veren Ertemel, bu ifadeleri hatırlatarak, “Temmuz ayındaki basın mülakatlarımızda piyasamızın seyrinin normalleşme adına tekrar düzenlendiği dönemin hemen başında birkaç ay içerisinde hem sıfır hem ikinci el piyasasında taşların yerine oturacağı, fiyat artışlarının duracağını ve hatta düşeceğini belirtmiştik. Bununla beraber özellikle yaz aylarının sonlarına doğru kampanyalar düzenleneceğini, yıl sonuna doğru fiyat düşüşlerinin ve bu kampanyaların cazibesinin artıracağına dair öngörülerimizi beyan etmiştik” açıklamasını yaptı. Şimdilerde 200.000 TL’ye kadar varan indirimlerin piyasaya hakim olduğunu söyleyen Ertemel, şunları söyledi:

“Yaz aylarının sonuna doğru takas desteği veya kendi bünyelerinde uygun faiz oranlı kredi imkanları sunulmaya başlandı. Geldiğimiz noktada bazı markalar bu kampanyaların yanı sıra 200.000 TL’ye yakın indirim ve yine kendi bünyelerinde sıfır faizli finansman avantajları sunmaya başladı.”

KAYNAK: UŞAK HABER