SSK ve BAĞ-KUR Emeklilerinin gözü Meclis’te: Zam oranı yüzde 50 olacak mı?

SSK ve BAĞ-KUR Emeklilerinin gözü Meclis’te: Zam oranı yüzde 50 olacak mı?
GİRİŞ

2024 yılının ilk yarısında maaşlarına ne kadar zam geleceği merak edilen emekliler için önemli gelişmeler yaşanıyor. TÜİK’in açıklamalarından sonra ünlü ekonomist emeklilere yapılması beklenen zam oranını açıkladı.

Aralık ayında açıklanan enflasyon verisi, emeklilerin zam oranlarını da belirledi. Ancak bazı emekli grupları için enflasyonun üzerinde bir artış yapılması ihtimali de gündemde. Peki bu ihtimal gerçekleşirse emekliler ne kadar fark alacak?

En düşük emekli maaşı ne olacak? Bu soruların cevabını CNN Türk'e veren Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, emeklilerin zam beklentilerini değerlendirdi.

2023/02/21/para-2.jpg

SSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİ YÜZDE 50’Yİ HEDEFLİYOR

Ekonomist Muhammet Bayram, son 6 aylık enflasyonun yüzde 37.57 olarak gerçekleştiğini hatırlatarak, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin bu oranda zam alacağını söyledi. Ancak Bayram, bu oranın yeterli olmadığını ve daha yüksek bir artış beklediğini ifade etti. Bayram, asgari ücretin yüzde 49 zamlandığını, memur ve memur emeklilerine de yüzde 49.25 zam geldiğini, bu durumda SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin de maaşlarının bu seviyeye çıkarılmasını umduklarını, refah payı verilip oranın yüzde 50’ye tamamlanabileceğini ifade etti.

2023/02/21/para-5.jpg

ZAM FARKI NASIL ÖDENECEK?

Bayram, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine enflasyonun üzerinde bir zam yapılması için Meclis’in açılmasını beklediklerini belirtti. Bayram, “Meclis 16 Ocak’ta açılacak. Burada hızlı bir şekilde torba yasaya konulacak bir düzenleme ile zam farkı verilebilir. SSK ve BAĞ-KUR emeklileri ocak ayında maaşlarını alırken bu farkı da alabilirler. Memur emeklileri ise farkı sonradan alabilirler.” diye konuştu.

Bayram, memur ve memur emeklilerine ise enflasyonun üzerinde bir zam beklenmediğini, ancak yüzde 0.75’lik bir ilave artış yapılabileceğini söyledi. Bayram, “Memur ve memur emeklileri zaten yüzde 49.25 zam aldılar. Asgari ücret de yüzde 49 zamlı. Bu yüzden memur ve memur emeklilerine çok fazla zam gelmez. Ancak yüzde 0.75’lik bir ilave ile yüzde 50’ye tamamlanabilir.” dedi.

Ekonomist Muhammet Bayram, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaşlarının ise en az memur emeklilerine verilen zam oranı kadar artırılmasını beklediğini vurguladı. Bayram, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin de memur emeklileri gibi % 49.25 zam alması gerektiğini ve böylece en düşük emekli maaşının da artabileceğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: UŞAK HABER