Staj ve çıraklık sigortası ile emeklilik 1 yıl öne çekilecek! Detaylar belli oldu

Staj ve çıraklık sigortası ile emeklilik 1 yıl öne çekilecek! Detaylar belli oldu
GİRİŞ

Staj ve çıraklık sigortaları emekliliğe sayılmayan EYT’liler için yeni bir gelişme yaşandı. Edinilen bilgilere göre yetkililer o kişiler için harekete geçti.

Staj ve çıraklık sigortası ile emeklilik 1 yıl öne çekilecek! Detaylar belli oldu - Senelerdir beklenen EYT yasası, geçtiğimiz senenin yaz döneminde gündeme gelmiş ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışma programına dahil edilmişti. Aylar süren çalışmalar neticesinde Mart 2023 tarihinde ilgili düzenlemeyi Meclis’e sunan bakanlık, milyonları sevindirdi. 3 Mart 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren EYT yasası sayesinde milyonlara emeklilik maaşı bağlanırken staj ve çıraklık sigortaları bulunan yüz binlerce kişi büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.

Staj ve çıraklık sigortası olan kişilerin sağlık ve iş kazası primleri ödeniyor ancak o ödemeler emekliliğe sayılmıyor. Bu sebep ile de senelerdir emekli olamadıkları için mağduriyet yaşan ilgili kişiler, yeni bir düzenleme ile EYT yasasından yararlanabilmeyi talep ediyorlardı. Kulislerden gelen bilgilere göre hükümet yetkilileri bu konu ile ilgili olarak harekete geçti. Yeni düzenleme için geri sayım başladı.

İSTİSNALAR VAR

Takvim Gazetesi’nin haberine göre mevcut düzenleme kapsamında staj ve çıraklık süreleri emekliliğe etki etmiyor. Ancak burada iki grup için istisna bulunuyor. Avukatlar sigortalı olmamalarına rağmen ilk 6 ayı mahkemede kalan 6 ayı ise avukat yanında olmak üzere tamamladıkları 1 yıllık staj sürelerini emeklilikleri için borçlanabiliyorlar. Yanı sıra staj veya çıraklık sigortası bulunan anneler de ilgili dönem sonrasında dünyaya getirdikleri çocukları için borçlanma hakkından yararlanabiliyor.

‘TORBA YASADA VAR’

İki istisna haricinde emeklilik hesabına katılmayan staj ve çıraklık sigortası ile ilgili yeni bir haber düzenleyen Türkiye Gazetesi, ilk etapta 50 bin toplamda ise 250 bin kişiyi etkileyecek olan düzenlemenin torba yasa ile Meclis’e sunulmasının beklendiğini belirtti. Ekim ayı içerisinde netleşeceği tahmin edilen düzenleme hakkında yetkililerin yakın zamanda açıklama yapmaları bekleniyor.

KAYNAK: UŞAK HABER