TCMB faiz kararını açıkladı: Faiz kararı sonrası güncel kredi faiz oranları

TCMB faiz kararını açıkladı: Faiz kararı sonrası güncel kredi faiz oranları
GİRİŞ

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı açıklandı. Sürpriz faiz artırma kararı sonrasında kredi kartı, KMH ve ticari kredi faiz oranları yükseldi. İşte güncel kredi oranları…

TCMB faiz kararını açıkladı: Faiz kararı sonrası güncel kredi oranları - Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında sürpriz bir faiz artırma kararı geldi. Politika faizi yüzde 25’e çıkarıldı. Piyasalarda ortalama beklenti ise 250 baz puan iken bugün imza atılan artışla beraber 750 baz puan oldu.

Beklentilerin çok üzerinde bir faiz kararı sonrasında dolar/TL’de de düşüş yaşandı. Karar öncesinde 27,23 olan dolar/TL, rekor düzeyde faiz artışı sonrasında yüzde 6’ya yaklaşan sert düşüşle 25,57’ye kadar düştü. Euro’da da benzer bir düşüş yaşandı.

2023/08/01/kredi-kartinda-cvv-kodu-kartin-neresinde-yaziyor-2.jpg

KREDİ, KREDİ KARTI VE KMH FAİZ ORANLARI ARTTI!

Merkez Bankası tarafından rekor düzeyde verilen faiz kararı sonrasında kredi kartı ve ticari kredi faizlerinde de üst limitler artış gösterdi. PPK tarafından faiz oranlarının 7,5 puan artırılarak yüzde 25’e yükseltilmesi dikkat çekti.

Piyasa beklentisinin 3 katı kadar bir artış gelmesi ise bankacılık sektörünü de etkiledi. Bu kapsamda referans faiz oranı aylıkta yüzde 2,26’ya yükselirken kredi kartı gecikme faizi de aylıkta yüzde 2,81’e, yıllıkta ize yüzde 40,1’e yükselmiş oldu.

2023/02/21/para-2.jpg

TİCARİ KREDİ FAİZ ORANLARINDA ÜST LİMİT YÜKSELDİ!

Nakit çekimde ise 1 Eylül 2023’ten itibaren geçerli olmak üzere faiz oranları aylıkta yüzde 3,57’ye, yıllıkta ise yüzde 53,2’ye yükseldi. Ticari kredi faizlerinde ise üst limit 1,8’lik kat sayıya göre yüzde 56,3’e yükselmiş oldu. Yaşanan bu yükseliş sonrasında bankaların kredi faiz oranlarında da gelecek dönemde daha yüksek faiz oranları görülmesi bekleniyor.

2023/02/27/para-6.jpg

GÜNCEL KONUT KREDİSİ FAİZLERİ NE KADAR?

TCMB’nin piyasa beklentilerinin üzerinde aldığı faiz kararı sonrasında banka kredisi faiz oranlarında da artış beklentisi oluştu. Hali hazırda yüksek faiz oranlarının gelecek dönemde de artmaya devam etmesi bekleniyor. Bu kapsamda karar sonrasında bankların güncel konut kredisi faiz oranları ise kısaca şöyle:

  • Akbank Konut Kredisi Faiz Oranı: %2,90
  • Türkiye İş Bankası Faiz Oranı: %2,85
  • ING Bank: %2,59

KAYNAK: UŞAK HABER