TL mevduat hesaplarında kazançlar 35 bini aştı: Yatıran asla pişman olmuyor

TL mevduat hesaplarında kazançlar 35 bini aştı: Yatıran asla pişman olmuyor
GİRİŞ

Merkez Bankası’nın KKM’den çıkış stratejisi TL’nin getirisini artırmaya başladı. Bu ay itibariyle TL mevduat hesapları için faiz getirisinin en yükseği belli oldu.

TL mevduat hesaplarında kazançlar 35 bini aştı: Yatıran asla pişman olmuyor - Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) seçimden bu yan güttüğü para sıkılaştırma politikası kapsamında ilk olarak yüzde 8,5 olan politika yani bir haftalık repo faizinde artışa gidilmeye başlanmıştı. Tam dört ay üst üste artış gerçekleştiren TCMB, yüzde 8,50 olan politika faizini yüzde 30’a çıkardı. Politika faizi arttıkça piyasa faizi de artarken; en hızlı artış da TL mevduat hesapları faizlerinde görülmeye başlandı.

Her ay daha da artmaya başlamış olan TL mevduat hesapları faiz oranları, TCMB’nin atmış olduğu Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkış strateji kapsamında hızla artmayı sürdürüyor. Peş peşe alınan tedbirler KKM’ye olan ilgiyi düşürürken; TL mevduat hesaplarına olan ilgiyi de artırmaya başladı. Şimdilerde oldukça iyi bir kazanç aracı haline gelen TL mevduat hesaplarına ekim ayında verilecek olan en yüksek faiz oranı da bu ay itibariyle ortaya çıktı.

2023/02/21/para-5.jpg

ADIMLAR TL’NİN CAZİBESİNİ ARTIRIYOR

Peş peşe atılan adımlar TL mevduat hesaplarına olan ilgiyi artırmayı başardı. Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (ABD) FED’in yeniden takındığı şahin tutum dolar endeksini güçlendirirken, altını zayıflattı. Bugün itibariyle son ayların en düşük seviyesine gerileyen altın ve dengeyi tutmuş görülen döviz, geçtiğimiz yıl kadar kazandırmamaya başladı. Aynı şekilde yatırım amaçlı ve kayıt dışı olarak para kazancı sağlayan al-satçıları otomobil sektöründen çekmeye yönelik adım atan Ticaret Bakanlığı da bu durumun önüne geçti. Yatırımda iyi bir alternatif olan konutun kredisine ikinci alımlar için uygulanan sınırlama da bu alanı bitirmeye başladı. Tüm bunlar birleşince TL’ye ve TL mevduat hesaplarına olan ilgi arttı.

2023/02/21/para.jpg

BU AY BANKALARDA FAİZ YÜZDE 43’Ü BULUYOR

TCMB’nin sağlamaya çalıştığı fiyat istikrarı için devam ettirdiği faiz artırımı adımları kapsamında sene sonuna kadar artırıma gideceği konuşulurken, piyasalar da TCMB’ye göre şekillenmeye başladı. Sadece politika faizinin artmadığı Türkiye’de son birkaç aydır kredi ve kredi kartı faizleri de artış görür oldu. Ancak bunlar gibi TL mevduat hesapları için de faiz artışı yapılıyor. Yani kazancın katlandığı TL mevduat hesapları, şimdilerde yüzde 43’lere varan getiri sağlamaya başladı. Bankalar meblağa özel olarak yüzde 43’e kadar teklif verirken; TCMB’nin KKM’den çıkış stratejisi ekim ayı itibariyle TL mevduat hesapları için en düşük faizi yüzde 35’e kadar yükseltti.

2023/02/27/para-12.jpg

REEL FAİZ MAKASINI MEVDUAT FAİZLERİ KAPATIYOR

Yıllık enflasyon dün TÜİK tarafından açıklanan eylül ayı verisiyle birlikte yüzde 61,53 bandına erişti. Aylık olarak yüzde 4,75 olan enflasyon rakamı, ağustos ayına göre düşüş gösterse de beklentilerin üzerinde seyretmeyi sürdürüyor. Orta Vadeli Programı’nın tahminlerine göre, 2023 yılı için enflasyonu yüzde 65 olacakken; nominal faiz ile reel faiz arasındaki makasın da açılacağı öngörülüyordu. Ancak son faiz artırımları ile birlikte mevduat faizlerindeki yükseliş bu makası kapatmaya başladı. Enflasyonda yüzde 61 olan yeni çıtaya karşılık TL mevduat hesapları için bu ay yüzde 43’e varan faizler verilmeye başlandı. Ancak hala arada yüzde 18’lik bir makas farkı olduğunu da söyleyelim. Bu farkın kısa sürede kapanmasını bekleyen uzmanlar, TL mevduat hesaplarının daha çok kazandırmaya başlayacağını düşünüyor.

2023/03/27/para-1.jpg

100 BİN YILLIK 152 BİN 573 TL KAZANDIRIYOR

TL mevduat hesapları için bu ay yüzde 43 oranında faizle yapılacak olan bir yatırım 100 bin TL için 52.573 TL kümülatif getiriyi garanti diyor. Yıllık faiz getirisinin yüzde 52,57 olduğu bu yatırımda 12 ay sonraki toplam tutar 152 Bin 573 TL’ye kadar ulaşıyor. Aynı hesap 1 Milyon TL için yapıldığında 5.257.331 TL kümülatif getiri ortaya çıkıyor. Yüzde 52,57 oranında yıllık faiz ile 12 ay sonra yatırım büyüklüğü neredeyse 15.257.331 bandına ulaşıyor. Mudi 32 günün sonunda 1 milyon 35 bin 833 TL paraya sahip olacak olan 1 milyon TL yatırım yapan bir kişi, Hürriyet Gazetesi’nin hesabına göre aylık 35 bin 833 TL’lik kazancı şu an için garanti ediyor.

KAYNAK: UŞAK HABER