Trafik cezalarında yeni dönem: Gelire ve araca orantılı ceza sistemi geliyor!

Trafik cezalarında yeni dönem: Gelire ve araca orantılı ceza sistemi geliyor!
GİRİŞ

Hükümetin vergi ve para cezalarına yönelik düzenlemeleri devam ediyor. Trafik cezaları başta olmak üzere birçok ceza için gelire orantılı sistem gündeme geldi.

Türkiye’de vergi ve para cezalarına yönelik yeni uygulamalar gündeme gelmeye devam ediyor. Özellikle trafik cezaları başta olmak üzere, para cezalarının gelirle orantılı hale getirilmesi hedefleniyor. Yeni Şafak’ta yer alan habere göre, ayrıca trafik cezalarında araç bedeline endeksli olarak ceza uygulaması da gündeme geldi.

Şu anki uygulamada hız sınırını ihlal eden aracın 500 bin lira ya da 5 milyon lira olması fark etmeksizin kesilen ceza tutarı 915 TL olarak uygulanıyor. Bu eşitliğin ise cezalarda caydırıcılığın ortadan kalktığı ifade ediliyor. Yeni sistem uygulanırsa gelire ve araç değerine göre trafik cezaları uygulanabilecek.

trafik-polisi.jpg

PARA CEZALARI GELİR DURUMUNA GÖRE UYGULANABİLİR!

Türkiye’de uygulanan para cezalarının daha caydırıcı olması için yeni düzenlemelerin gündeme geldiği ifade ediliyor. Yeni Şafak’ta yer alan habere göre, Avrupa’da bazı ülkelerde uygulanan ‘’gelire göre ceza’’ sisteminin ülkemizde de uygulanabileceği aktarılıyor.

Finlandiya, İngiltere ve İsviçre gibi ülkelerde bazı cezalar ihlali yapan kişilerin gelir durumuna göre belirleniyor. Vergi sisteminde hükümet tarafından modernleşme yapılırken, para cezalarının da gelire orantılı olabileceği aktarılıyor. Düşük gelire sahip kişiler ile yüksek geliri olanlara uygulanacak cezalar bu sayede değişiklik gösterecek.

polis-uygulama.jpg

ARAÇ DEĞERİNE GÖRE CEZA MİKTARI BELİRLENEBİLİR!

Gelir durumuna göre ceza uygulamasının yanı sıra öne çıkan bir diğer detay ise araç değerine göre trafik para cezalarının uygulanması oldu. Bu uygulamanın da Avrupa’da örneklerine rastlamak mümkündür. İngiltere’de otoyolda hız sınırı ihlali yapan kişiler, haftalık gelirinin 1,5 katı tutarında ceza ödüyor. Gelir durumu dışında araç değeri de bu kapsamda trafik cezasının miktarının belirlenmesinde etkili olacak.

usak-polis.jpg

CEZALARDA CAYDIRICILIĞI ARTIRACAK!

Avrupa’da birçok ülkede uygulanan sistemlerin bir benzerinin Türkiye’de de uygulanmasına yönelik çalışma yapılabileceği aktarılıyor. Bu sayede cezaların caydırıcılığı da artabileceği ifade ediliyor. Yeni düzenlemeni uygulanması halinde 5 milyonluk bir araca sahip araç ile 500 bin lira değere sahip araç sahiplerinin ödeyeceği ceza miktarı farklı olacak.

KAYNAK: UŞAK HABER