Trafik sigortasında yeni sistem bu sabah hayata geçti

Trafik sigortasında yeni sistem bu sabah hayata geçti
GİRİŞ

29 milyon araç sahibini mağdur eden zorunlu trafik sigortası sorunu, 'Sigorta Aracıları Teklif Platformu'nun devreye girmesiyle çözüldü.

Trafik sigortası yaptırmak isteyen 29 milyon araç sahibi için kolaylık sağlayacak yeni bir sistem bugün itibarıyla başladı. Bu sistem sayesinde, sigorta şirketlerinin poliçe düzenlemekten kaçınması veya yüksek fiyat istemesi gibi sorunlar ortadan kalkacak.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI NEDİR?

Türkiye’de trafiğe çıkan her aracın zorunlu trafik sigortası yaptırması gerekiyor. Bu sigorta, kaza durumunda karşı tarafın zararını kusur oranına göre ödüyor. Ancak son zamanlarda, bazı sigorta şirketleri maliyetlerin artması nedeniyle trafik sigortası yapmak istemiyor veya çok yüksek fiyat talep ediyordu.

Bu da özellikle riskli grupta yer alan, yani yılda 3-4 kere kaza yapan sürücüleri mağdur ediyordu. Bu sürücülerin sayısı yaklaşık 15 bin civarındaydı. Sigorta acenteleri de müşterilerine “ekran kapalı” veya “sistemde problem var” gibi bahaneler sunuyordu.

YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından geliştirilen ‘Sigorta Aracıları Teklif Platformu’ ile bu sorun çözülecek. Bu platform, sigorta acentelerinin mevcut anlaşmalı oldukları veya platform üzerinden sözleşme yaptıkları sigorta şirketlerinden teklif almasını sağlayacak.

Teklif alma süreci iki aşamalı olacak. Birinci aşamada, acenteler anlaşmalı oldukları sigorta şirketlerine platform üzerinden 10 dakika içinde teklif isteyecek. Müşterinin kabul ettiği teklif seçilecek. Eğer birinci aşamada teklif alınamazsa, ikinci aşamaya geçilecek. İkinci aşamada, acenteler platform üzerinden sözleşme yaptıkları diğer sigorta şirketlerine teklif isteyecek. Bu aşamada da 10 dakika içinde teklif verilmesi gerekecek. Verilen teklif numaraları ile sigorta şirketlerinin ekranlarından poliçe düzenlenecek. Eğer şirketler teklif vermezse bu poliçe yapmaktan kaçınma olarak değerlendirilecek. Platform, teklif vermeyen şirketleri tespit edecek.

KAYNAK: UŞAK HABER