Ünlü ekonomist açıkladı: 2024’te emeklilerin yüzü gülecek! Dev zam geliyor…

Ünlü ekonomist açıkladı: 2024’te emeklilerin yüzü gülecek! Dev zam geliyor…
GİRİŞ

2024 yılında asgari ücrete yapılan yüzde 49’luk zam, emekli maaşlarını da etkileyecek. Memur, memur emeklisi, SSK ve Bağkur emeklileri, yeni yılda yüzde 50’ye yakın zam alacak.

Yeni asgari ücret 2024 yılı için 17 bin 2 TL olmuştu. Bu karar milyonlarca emekliyi de doğrudan etkiliyor. Şimdi gözler emekli zammına çevrildi.

Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyon ve toplu sözleşme farkı dikkate alındıktan sonra memur ve memur emeklilerine yüzde elliye yakın zam yapılacağını belirtmişti. Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram da konu ile alakalı önemli açıklamalar yaptı.

ZAM NASIL HESAPLANACAK?

Zam oranı, toplu sözleşme, enflasyon farkı ve refah payı gibi unsurlara bağlı olarak belirlenecek. Memur ve memur emeklisi, 2024’ün ilk 6 ayı için yüzde 15 artı enflasyon farkı alacak. Aralık verisiyle oluşacak kesin fark, ocak ayındaki yüzde 15’lik zamma eklenecek.

Bunun da yüzde 50’yi bulması bekleniyor. SSK ve Bağkur emeklileri de, son 6 aylık enflasyon farkı olan yüzde 38’e yakın zam alacaklar.

ZAM NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Zam oranı, 3 Ocak tarihinde açıklanacak aralık ayı enflasyon verisiyle kesinleşecek. Bu veri, yıl sonu enflasyonunu da belirleyecek. Yıl sonu enflasyonunun yüzde 65’ler düzeyinde olması öngörülüyor. Zam oranı, bu veriye göre revize edilebilir. Zam, ocak ayı maaşlarıyla birlikte yansıtılacak.

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, Milliyet'e yaptığı açıklamada, asgari ücrete yapılan yüzde 49’luk zamın memur ve emeklilere de emsal teşkil edeceğini söyledi. Bayram, şu anda sıranın memur, memur emeklileri, SSK ve Bağkur emeklilerinde olduğunu, yüzde 50’ye yakın oranda artış yapılacağını ve bu artışla en düşük memur maaşının 22 bin TL’den 33 bin TL seviyesine, en düşük emekli maaşının ise 11 bin 250 TL’ye çıkacağını ifade etti.

KAYNAK: UŞAK HABER