Uşak’ın halısı dünya pazarında: İlk 9 ayda Türk ekonomisini güçlendirdi!

Uşak’ın halısı dünya pazarında: İlk 9 ayda Türk ekonomisini güçlendirdi!
GİRİŞ

Uşak’ın gözde mesleklerinden biri olan halıcılığın Türk ekonomisine olan katkısı ortaya çıktı. Rakamlar bu yılın ilk 9 ayı için belli olurken; Uşak listede üçüncü sırada yer aldı.

Uşak’ın halısı dünya pazarında: İlk 9 aydan Türk ekonomisini güçlendirdi! - Bir el sanatı olan halıcılık, Türkiye’nin çeşitli illerinde gerçekleştiriliyor. O illerden biri olan şehrimiz Uşak, Orta Asya’dan göçen gelen ve bu bölgeye yerleşen yörüklerden bu yana halıcılık ile uğraşıyor. Uşak’ın gözde mesleklerinden olduğu kadar Türk ekonomisine katkı sağlayan mesleklerden biri de olan Uşak halıcılık sektörünün 2023 yılının ilk 9 ayında Türk ekonomisine yaptığı katkı belli olmuş bulunuyor.

Türk ekonomisine önemli katkılar sunan halıcılık sektörü, yılın ilk 9 ayından dokumuş olduğu halıları 185 ülkeye gönderdi. Önemli ihracat rakamlarına şimdiden ulaşmış olan halıcılık sektöründe en çok ihracata katkı sunan iller de ortaya çıktı.

HALI İHRACATINDA 9 AYLIK RAKAMLAR ORTAYA ÇIKTI

AA’nın bildirdiği verilere göre, Türk halıcılık sektörü 2023 yılının ocak ile eylül ayları arasında 432 milyon 135 bin metrekare halı karşılığında 1 milyar 957 milyon 121 bin dolar ihracat geliri elde ederek, ekonomiye hatırı sayılı bir katkıda bulundu. Geçen yılın aynı döneminde 1 milyar 979 milyon 813 bin dolar ihracata imza atan halıcılık sektöründe bu yıl; 1 milyar 565 milyon 486 bin dolarlık makine halısı ihraç edilirken, 335 milyon 170 bin dolarlık ise tüfte halısı ihraç edildiği öğrenildi.

UŞAK HALI İHRACATINDA ÜÇÜNCÜ SIRAYA YERLEŞTİ

İhracat noktasında en fazla halı alan ülke Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olurken; Türk halıcıların son 12 aydaki ihracatının 2 milyar 730 milyon 689 bin dolara ulaştığı ortaya çıktı. İller bazında en fazla ihracatı yapan iller de belli oldu. Bu kapsamda 1 milyar 356 milyon 787 bin dolarla birinci olan Gaziantep, halıcılık sektörünün en çok ihracatını yapan il oldu. 454 milyon 245 bin dolarla ikinci sıraya İstanbul otururken; 48 milyon 379 bin dolarla üçüncü sırayı şehrimiz, yani Uşak aldı.

KAYNAK: UŞAK HABER